Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, mesageri ai dreptății și ai bunelor vestiri

Publicat: 08 nov. 2023, 06:30, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, mesageri ai dreptății și ai bunelor vestiri

În fiecare an, pe 8 noiembrie, îi sărbătorim pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, împreună cu soborul tuturor puterilor cerești.

Sfântul Arhanghel Mihail este mai prezent în Vechiul Testament, ca înger al dreptății, și este completat în lucrarea sa de Sfântul Arhanghel Gavriil sau Gabriel, înger al harului, al purității și al milostivirii.

Sfântul Arhanghel Mihail este cel care a pus capăt căderii  îngerilor în capacana Satanei, avertizând: ”Să luăm aminte!”. El apare în iconografie ca un ”înger cu sabie” , simbol al îngerului păzitor și călăuzitor spre intrarea în Eden. El pedepsește păcatul, nedreptatea și îi apără pe cei drepți. El sancționează popoarele rele și le ocrotește pe cele bune, care împlinesc voia lui Dumnezeu. 

Arhanghelul Gavril este „cel care stă în fața lui Dumnezeu”, este mesagerul bunelor vestiri. Lui i s-a fost încredințată vestirea nașterii Înainte-Mergătorului lui Mesia, Ioan, fiul lui Zaharia și al Elisabetei. Tot lui i-a revenit misiunea cea mai înaltă atribuită vreodată unei făpturi: vestea Întrupării Fiului lui Dumnezeu. Sfântul Gavril se bucură de o cinstire deosebită inclusiv din partea mahomedanilor. Arhanghelul Gavril este reprezentat în iconografie purtând în mână un crin alb, simbol al purității, al bucuriei și binecuvântării, pentru că el aduce neamului omenesc vestea cea bună a întrupării Fiului lui Dumnezeu, Care ne aduce mântuirea.

Prenume

Prenumele Mihail este foarte răspândit. El reproduce formula ebraică : Mi kha El – Cine este ca Dumnezeu (Elohim)? O întrebare care pare că are răspunsul inclus: Nimeni nu este asemenea lui Dumnezeu!

Gavril, Gabriel provin tot din ebraică, format din numele prescurtat al lui Dumnezeu (Elohim): El,  la care se adaugă perfectul verbului ”gabar” – a fost puternic, împreună însemnând: Dumnezeu a fost puternic. Ceea ce semnifică faptul că mesajul adus de Arhanghelul Gavriil este opera minunată a puterii lui Dumnezeu.  

Ocrotitorii Jandarmeriei Române

Sfinții Arhangheli Mihai și Gavril sunt ocrotitorii spirituali ai Jandarmeriei Române. ”Pornind de la deviza Jandarmeriei Române: ”Lex et ordo” (lege și ordine), înscrisă pe stema sa, vedem că idealul acestei structuri militare are evidente asemănări cu ceea ce simbolizează Sfinții Arhangheli. Sfântul Arhanghel Mihail simbolizează ”legea” fiind apărător al dreptății și al adevărului, numit de Biserică înger al legii, iar Sfântul Arhanghel Gavriil simbolizează ”ordinea”, pacea și armonia, siguranța și binele comun, rezumată în numirea de înger al harului. Astfel, întreaga activitate a jandarmilor români este orientată să se desfășoare pe aceste două coordonate, lege și ordine, transmite Patriarhul Daniel.

Tradiții

Această zi este  denumită ”Vara Arhanghelilor” . O vară care durează o zi. Potrivit tradiției, femeile  pregătesc bunătăți, dau de pomană, îi pomenesc pe cei răposați și se fac slujbe speciale pentru aceștia. Lumânarea aprinsă în această zi este dătătoare de lumină pentru cei plecați din lumea această și de sănătate pentru cei vii.

De asemenea, se face o turtă din grâu și porumb care este aruncată în turma de oi. Dacă turta cade cu fața în sus este semn pentru ciobani de an bun și oi multe. Dimpotrivă, dacă turta cade cu fața în jos, ciobanii trebuie să se pregătească  pentru un an mai dificil și cu oi puține.

În această zi nu este bine să purtăm haine negre, deoarece atrag necazurile. Dar este indicat să avem, permanent  o iconiță cu cei doi arhangheli  pentru protejarea de cele rele. Și mai ales suntem îndemnați să rostim rugăciunile speciale către Sfinții Arhangheli, considerate extrem de puternice și izbăvitoare.