Și după Omicron? Apariția unei noi variante poate surveni în orice moment

Publicat: 07 feb. 2022, 18:15, de Puterea.ro, în Sănătate , ? cititori
Și după Omicron? Apariția unei noi variante poate surveni în orice moment
Omicron

Săptămâna trecută în Adunarea națională a Franței a avut loc o audiere publică privind perspectivele pandemiei de Covid-19 și strategia de luptă contra virusului. Această dezbatere a avut ca scop colectarea de opinii formulate de  reputați specialiști printre care Jean-Francois Delfraissy, Alain Fischer, medici, profesori de imunologie, membru și, respectiv, președite al Consiliului de orientare a strategiei vaccinale din Franța.  

Prof. Jean-Francois Delfraissy consideră că acest val ar putea dura până la jumătatea lunii martie, că vor continua contaminările și presiunile asupra spitalelor. Expertul francez pune accentul pe responsabilitatea individuală centrată pe autotestare și cunoașterea bolii. ”Este un înainte și după Omicron”, spune Jean –Francois Delfraissy.

Presiuni asupra spitalului

Privitor la spitalizări, au fost prezentate mai multe modele. Un nou val de spitalizări legate de varianta Omicron este posibil în 2022. Intensitatea lui va depinde de mortalitatea exactă a variantei Omicron, care până acum nu a fost descrisă în mod cert.  Știm foarte bine că varianta Omicron a fost detectată la sfârșitul lui noiembrie anul trecut în Africa de Sud. De atunci, Omicron își dezvăluie secretele în porții mici, așa că, în prezent, lipsesc încă multe informații necesare pentru o caracterizare completă a acestei variante.

O nouă variantă, aproape inevitabilă

Coronavirusul a intrat în viața noastră în urmă cu doi ani. În acest timp, ne-am confruntat cu mai multe variante: Alpha, Delta, Omicron și subvariante. Evident că apariția unei noi variante este imprevizibilă și poate surveni în orice moment. Cu cât virusul circulă mai mult cu atât are condiții propice de a acumula noi mutații și de a da naștere unei noi variante. Și cum în prezent circulația virusului este importantă în toată lumea, apariția unei noi variante este  aproape inevitabilă.

Din fericire, varianta Omicron s-a dovedit până acum mai puțin severă comparativ cu varianta Delta. Despre Omicron avem unele certitudini:  este sigur că varianta va deveni dominantă și că este foarte contagioasă. Dar nu suntem la fel de siguri în privința severității acestei variante: ea poate să fie mai mult sau mai puțin periculoasă comparativ cu precedentele, spun specialiștii.

Imunitatea colectivă

Potrivit Judith Mueller, profesor de epidemiologie la Școala de înalte studii în domeniul sănătății publice din Franța, imunitatea colectivă nu este un obiectiv prioritar. Ea este imposibilă cu vaccinurile disponibile și variantele actuale aflate în circulație. În schimb, imunitatea individuală contra formelor severe ale bolii este de dorit și este posibilă. Aceasta ne-ar putea permite să facem trecerea de la pandemie la epidemie, o situație în care virusul s-ar activa doar punctual, local, pe arii limitate, ceea ce a ușura foarte mult managementul din punct de vedere sanitar, comparabil cu cel al gripei.