Și Rompetrol vrea să scape de plata taxei de solidaritate

Șeful KazMunayGas, Magzum Mirzagaliev, ar fi negociat cu autoritățile de la București o eventuală neincludere a Rompetrol pe lista companiilor energetice obligate să plătească taxa de solidaritate.

Șeful KazMunayGas a efectuat o vizită de lucru în România la sfârșitul săptămânii trecute, prilej cu care a vizitat rafinăria Petromidia deținută de KMG (compania de stat din Kazahstan), benzinării sub marca Rompetrol, și a mai avut o întâlnire cu conducerea subsidiarei KMG International, unde s-a discutat despre rezultatele operaționale și financiare pentru anul trecut.

În anii precedenți, conducerea KMG nu o răsfăța pe „fiica” românească cu cele mai mari vizite, și este evident că pentru cea actuală a fost nevoie de un motiv mai greu decât vizitarea benzinăriilor.

Scopul călătoriei, susține publicația Ratal din Kazahstan, a fost acela de a negocia cu înalți oficiali români asupra consecințelor deciziei guvernului din decembrie de a sechestra o parte din profiturile companiilor energetice care își desfășoară activitatea în țară în favoarea statului. 

„Decizia nu este o noutate românească; în toamnă, liderii europeni au declarat că, pe fondul creșterii puternice a prețurilor la petrol, gaze, benzină și motorină după izbucnirea războiului din Ucraina, companiile care furnizează energie consumatorilor din UE au obținut ”superprofituri” care trebuie împărțite la bugetele statelor în care le-au obținut. În cazul României, este vorba de o retragere de 60% din profitul net dacă acesta depășește cu 120% media veniturilor nete ale companiei între 2018 și 2021. În condițiile în care în 2020 și 2021 activele din România au generat pierderi de 198,6 milioane de dolari, respectiv 186,8 milioane de dolari pentru KMG, profitul de 161 milioane de dolari doar în primele 9 luni ale anului trecut (mai multe date reale nu au fost făcute publice încă) reprezintă o sumă atractivă pentru autoritățile fiscale românești”, se arată în publicația amintită.

Jurnaliștii de la Ratel susțin că KMG International este cel mai mare contribuabil al României, iar prețul la care Kazahstanul furnizează petrol României este cel mai mic dintre toate destinațiile europene. 

În octombrie anul trecut, ministrul Energiei al României, Virgil-Daniel Popescu, a zburat la Astana, unde a cerut volume suplimentare de livrări de petrol la discuțiile de la Samruk-Kazyna.

În 2018 guvernul României a forțat crearea Fondului de Investiții Energetice Kazah-Român, care ar trebui să fie finanțat din KMGI. Era vorba despre investiții de 1 miliard de dolari pe 7 ani, care ar trebui cheltuiți pentru construcția și reconstrucția infrastructurii, în special, termocentrale și benzinării din România și regiunile în care activează Rompetrol. Pentru centrala în construcție au fost deja cheltuite 148 de milioane de dolari, după punerea în funcțiune va furniza energie electrică nu doar rafinăriei de petrol deținută de KMG, ci și rețelei electrice naționale a României.

Potrivit petrocouncil.kz, de la achiziționarea în 2007 a Grupului de companii Rompetrol (redenumit ulterior KMG International), KazMunayGas a injectat deja 6 miliarde de dolari în acesta în cadrul diferitelor programe (răscumpărare de acțiuni, reconstrucție, investiții etc.).

OMV Petrom susține că nu este obligată să plătească taxa

După OMV Petrom, Rompetrol ar fi a doua mare companie energetică care vrea să scape de plata taxei de solidaritate. Societatea controlată de austriecii de la OMV, se așteaptă să nu intre în scopul contribuției de solidaritate pentru anul fiscal 2022 pentru că are mai puțin de 75% din cifra de afaceri în sectoarele definite: extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și farbicarea produselor din rafinarea petrolului.

O eventuală încadrare a OMV Petrom în categoria companiilor care ar fi trebuit să plătească taxa de solidaritate ar fi adus statului un venit de 1 miliard de euro. OMV Petrom nu datorează niciun cent din miliardul respectiv statului român, însă compania mamă, OMV, plătește statului austriac 90 milioane de euro.

Guvernul a decis impozitarea cu 60% a extra-profiturillor companiilor din sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriile, iar baza impozabilă este reprezentată de ceea ce depăşeşte cu peste 20% media profiturilor pe ultimii patru ani.

Romgaz, în schimb, a anunțat că va plăti respectiva taxă. Compania este deținută de statul român, prin Ministerul Energiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...