Simion Hăncescu (FSLI): Din păcate, educația nu a devenit o prioritate națională

Publicat: 05 oct. 2022, 11:00, de Aurel Drăgan, în Educație , ? cititori
Simion Hăncescu (FSLI): Din păcate, educația nu a devenit o prioritate națională
sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

România oferă în continuare genii, olimpici şi laureaţi la nivel internaţional, iar această realitate este posibilă doar datorită personalului didactic care nu a renunţat să creadă în profesia şi în misiunea sa, susţine preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, într-o scrisoare deschisă transmisă cu ocazia Zilei Internaţionale a Educaţiei.

„Ne-am fi dorit să vă spunem astăzi că educaţia din România a devenit, în sfârşit, o prioritate naţională, că în curând toate problemele din sistem vor fi rezolvate, că veţi avea un statut respectat, salarii motivante, condiţii de lucru de ultimă generaţie şi uşi deschise către tot ceea ce înseamnă un învăţământ de calitate, de top, la nivel european şi mondial. Nu putem să vă oferim acest „dar” nici măcar simbolic, pentru că în România în ultimii zeci de ani ni s-a demonstrat că singurele priorităţi ale politicienilor sunt jocurile de culise, în interes personal sau pentru grupurile proprii de interese. Dar, ceea ce putem să vă spunem este faptul că România oferă în continuare genii, olimpici, laureaţi la nivel internaţional, talente ieşite din comun, tineri cu viziune, iar această realitate este posibilă doar datorită vouă, pentru că nu aţi renunţat să credeţi în profesia şi în misiunea voastră! Sunt eforturi uriaşe pe care le faceţi în continuare şi pentru care vă mulţumim!”, precizează liderul sindical.

Acesta a transmis un mesaj şi elevilor – beneficiarilor sistemului de educaţie din România – celor care oferă sens misiunii cadrului didactic şi cărora ar fi vrut să le ofere „darul unui sistem educaţional mai primitor, performant şi modern”.

„Astăzi este şi ziua voastră, pentru că voi sunteţi beneficiarii sistemului de educaţie din această ţară. Voi sunteţi cei care oferiţi sens misiunii cadrului didactic, iar prin rezultatele pe care le obţineţi ne oferiţi şi nouă, mentorii voştri, o parte din lauri. Şi vouă am fi vrut să vă oferim darul unui sistem educaţional mai primitor, performant şi modern. Statul a eşuat şi de această dată, iar noi, societatea, privim cu speranţă către voi că veţi alege totuşi să rămâneţi aici, pe pământ românesc, pentru că vreţi să schimbaţi ţara în care trăiţi într-una în care nu vor mai exista şcoli în paragină, fără dotări, cu echipamente învechite, în care minciuna şi corupţia nu vor mai exista la scara aceasta, legile vor fi respectate de toată lumea, educaţia şi sănătatea vor fi domenii de interes naţional, iar politica va fi făcută doar de cei care vor să guverneze în interesul poporului”, a subliniat Hăncescu în mesajul său.

Nu au fost uitaţi nici părinţii, liderul FSLI adăugând că fără parteneriatul cu aceştia, ” nimic din ceea ce a fost realizat în educaţia din România, nu ar fi fost posibil”.

„Fără parteneriatul cu voi, nimic din ceea ce a fost realizat în educaţia din România nu ar fi fost posibil! Prin urmare, astăzi este şi ziua voastră, pentru că faceţi parte din această construcţie! Credem că doar prin susţinerea reciprocă, prin puterea respectului, dar şi a implicării reale, putem să oferim Educaţiei de ziua ei dreptul fundamental la viaţă, într-o ţară în care cei care fac legile ne dau deja de prea mult timp exemplul încălcării lor, nu al respectării lor. Suntem cu toţii suprasaturaţi de declaraţiile celor care sunt în vârful ţării, care spun că au interesul ca şcolile din România să devină unele de top, că educaţia este o prioritate naţională, că profesorii ar trebui să fie remuneraţi mai bine, iar elevii sprijiniţi şi încurajaţi să facă performanţă. Încă aşteptăm să vedem când acestea vor fi puse în practică. Vă mulţumim pentru că sunteţi alături de şcoală, indiferent de perioadele grele pe care le traversăm şi că aţi ştiut cum să faceţi din educaţie o prioritate a familiilor voastre!”, a subliniat Simion Hăncescu.

Nu în ultimul rând, acesta a transmis că România are acum nevoie mai mare ca oricând de unitate în parteneriatul pentru educaţie, „pentru a creşte şansa fiecărui copil să crească frumos, să se dezvolte şi să primească şansa la o viaţă mai bună.