Simona Bucura-Oprescu: Vor fi pensionari care, după 1 septembrie, vor avea categoric avantaje

Publicat: 08 iul. 2024, 16:09, de Mariana Olteanu, în SOCIAL , ? cititori
Simona Bucura-Oprescu: Vor fi pensionari care, după 1 septembrie, vor avea categoric avantaje

După 1 septembrie, anumiți pensionari vor fi mai avantajați. Totodată, Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a oferit clarificări cu privire la momentul optim pentru ieșirea la pensie și a răspuns la întrebarea: când este mai bine să ieși la penise, înainte sau după 1 septembrie 2024?

În cadrul unei apariții televizate, Simona Bucura Oprescu a oferit detalii despre avantajele pe care le poate avea o anumită categorie de pensionari. Astfel, după 1 septembrie, anumiți pensionari vor beneficia de reducerile legate de faptul că poți ieși și cu pensia anticipată, fără nicio penalizare, dacă ai 40 de ani.

„Vor fi pensionari care, după 1 septembrie, vor avea categoric avantaje. Și mă refer aici la reducerile legate de faptul că poți ieși și cu pensia anticipată, fără nicio penalizare, dacă ai 40 de ani. Da, alea sunt alte categorii de pensii.

Mă refer și la pensia pentru limită de vârstă. La faptul că ai o reducere, dar nu pentru faptul că ai copii în cazul femeilor. Mai sunt și alte aspecte. Mă refer la aspectele legate de faptul că un concediu de creștere copil este stagiu contributiv”, a spus ministrul Muncii la Realitatea PLUS.

Ce concedii se iau în calcul la vechimea pensiei?

Se pare că noua lege a pnsiilor vine cu o serie de avantaje și pentru femei. Iată care sunt acestea:

  • Egalizare treptată a vârstei de pensionare până în 2035
  • Vârsta de pensionare se reduce cu 6 luni pentru fiecare copil (până la cel mult 3 ani şi 6 luni)
  • Concediul pentru creşterea copilului este considerat perioadă contributivă.

În ceea ce privește concendiul luat în calcul pentru vechimea pensiei, Simona Bucura Oprescu a declarat că:

„Subliniez o noutate a noii legi. Este considerată perioadă contributivă și concediul de creștere copil, fie că este concediu maternal, fie că este concediu paternal. Adică o mamă care a stat în concediu de creștere copil pentru doi copii, 4 ani, va avea o creștere a stagiului de cotizare cu patru ani”, a explicat ministrul.

Astăzi, vârsta de pensionare pentru femei este 62 de ani și două luni, din iulie va fi 62 de ani și trei luni. Până în 2030, aceasta trebuie să crească la 63 de ani. Până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei trebuie să crească eșalonat la 65 de ani.