Simonis (PSD): Vom vota iniţiativa care interzice vânzarea către minori a ţigărilor electronice

Publicat: 26 feb. 2024, 17:57, de Vasile Bahrim, în Sănătate , ? cititori
Simonis (PSD): Vom vota iniţiativa care interzice vânzarea către minori a ţigărilor electronice

Parlamentul României se pregătește să voteze un proiect de lege semnificativ care va interzice vânzarea țigărilor electronice către minori, a anunțat Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților.

Inițiativa legislativă, aflată în dezbatere, urmează să fie supusă votului final în plenul Camerei Deputaților.

„Cred că azi va fi în dezbatere și mâine va avea loc votul final pe această inițiativă legislativă”, a declarat Simonis, subliniind importanța acestui proiect pentru protejarea sănătății minorilor.

Decizia vine în urma votului din săptămâna precedentă, când parlamentarii au interzis comercializarea sucurilor energizante către minori, promițând că vor lua măsuri similare și în cazul țigărilor electronice. „Săptămâna trecută, atunci când au votat interzicerea comercializării sucurilor energizante către minori, promiteau că săptămâna aceasta vor avea și legea care va interzice vânzarea către minori a acestor țigări electronice”, a explicat Simonis.

Proiectul de lege propune sancțiuni drastice pentru vânzătorii care încalcă această interdicție, în încercarea de a descuraja accesul minorilor la produsele de vaping. „Legea va conține sancțiuni drastice pentru cei care vând minorilor”, a subliniat președintele interimar al Camerei Deputaților.

Simonis a evidențiat și atracția pe care țigările electronice o exercită asupra minorilor, datorită aromelor, gusturilor și culorilor atractive. „Aceste tipuri de țigări electronice care au tot felul de arome, tot felul de gusturi și tot felul de culori atractive, astfel încât am ajuns ca și cu sucurile energizante, minorii să fumeze toate ziua, mulți dintre ei, astfel de țigări”, a concluzionat el.

Acest proiect de lege reprezintă un pas important în protejarea sănătății publice și în special a celor mai tineri membri ai societății, încercând să limiteze expunerea lor la produsele de vaping și la potențialele riscuri asociate.