Simptome Covid: Cât durează pierderea mirosului şi a gustului în cazul infectării (VIDEO)

La mai bine de un an de la declararea pandemiei de coronavirus, o pierdere subită a mirosului şi gustului este considerată în prezent unul dintre cele mai cunoscute simptome ale infecţiei cu virusul SARS-CoV-2.

Pierderea mirosului şi a gustului din cauza infecţiei cu noul coronavirus poate dura luni întregi sau chiar mai mult pentru un procent cuprins între 5% şi 20% dintre persoanele infectate, potrivit unui expert în aceste două simţuri umane, după cum notează DPA. Thomas Hummel, directorul Centrului Interdisciplinar pentru Miros şi Gust din cadrul Spitalului Universitar din Dresden, spune că, în cazul unui procent cuprins între 80% şi 95% dintre pacienţi, simţul mirosului şi al gustului revine la normal sau aproape la normal după una sau două luni de la momentul infectării.

Dar pentru restul de 5% până la 20% problema poate ‘‘continua luni sau ani”, a spus Hummel. ”Pentru unii din acest grup, nu revine niciodată”, a mai precizat el. La o primă vedere generală, aproximativ 50% dintre persoanele infectate cu noul coronavirus dezvoltă tulburări ale mirosului sau gustului, după cum a mai explicat Hummel. ”Este în acel moment ca un fel de semnal timpuriu de alertă”, a mai adăugat el.

Ce spun și alți specialiști

Adevărul recunoscut de majoritatea specialiștilor este că nu există încă studii solide cu privire la legatura dintre coronavirus și pierderea mirosului (anosmie) și gustului. Profesorul Steven Munger, director al Centrului pentru Miros și Gust al Universității din Florida, spune că anumite persoane își pot pierde permanent cele două simțuri.

Ceea ce știm de mult timp este că una dintre cauzele majore ale pierderii mirosului sunt infecțiile cauzate de virusuri ale tractului respirator superior – o răceală banală, o gripă – o parte din oameni își pierd simțul mirosului, majoritatea temporar, dar un mic grup își pierde acest simt permanent„, a declarat Munger pentru CNN. Revenirea mirosului „ar putea să dureze câteva zile, săptămâni, uneori chiar și câteva luni, sau ani – în cazuri rare. Uneori revenirea este graduală, uneori mirosul revine brusc și nici noi nu știm de ce„, a adăugat el.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole