Simptome neglijate care pot indica un cancer cerebral
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/03/ameteala.jpg)
Sunt unele simptome pe care le neglijăm, dar care pot indica un cancer al creierului. Aceste simptome ar fi consecința creșterii presiunii unei tumori în interiorul craniului.
Craniul este o structură osoasă. Odată cu creșterea tumorii, crește și presiunea în interiorul craniului. Este ceea ce se numește presiune intracraniană. Această presiune poate provoca probleme cum ar fi: dureri de cap, somnolență, vărsături, tulburări de vedere – subliniază dr. Romina Dibra, în Daily Mail.
Atenție, aceste simptome nu sunt specifice cancerului cerebral, dar ar trebui să ne alerteze și să ne impulsioneze să consultăm un medic.
De altfel, neurologii recomandă consultul medical atunci când durerile de cap sunt însoțite de vărsături sau amețeli, de puncte apărute în câmpul vizual sau de senzația de fulgere în fața ochilor (fosfene), ori când durerea de cap ne trezește din somnul nocturn.
Un semn potențial al unei tumori cerebrale în creștere este instalarea bruscă a unor tulburări de vedere cum ar fi: incapacitatea de a vedea în colțul ochiului, vederea încețoșată, forme plutitoare. De asemenea, presiunea intracraniană poate scădea alimentarea cu sânge a creierului, provocând printre altele somnolență.
Un alt semn de avertizare, mai complex, este reprezentat de crizele epileptice sau convulsiile. Acestea sunt însoțite de tremurături incontrolabile. Potrivit dr. Dibra, aceste convulsii sunt foarte frecvente la pacienții (la patru din cinci) cu tumori cerebrale.
Dr. Dibra suține că simptomele pot oferi indicii importante despre localizarea tumorii cerebrale. Unele tulburări de vorbire și pierderea echilibrului pot apărea în funcție de zona creierului afectată. De exemplu, o creștere a tumorii în zona lobului frontal poate să provoace dificultăți de mers, slăbiciune pe o parte a corpului sau schimbări bruște de personalitate. Dacă tumora se află în lobul parietal (zonă a creierului care procesează informațiile), ar putea cauza dificultăți de vorbire, de citit sau de scris. Creșterea în lobul temporal (responsabil pentru memorie) poate declanșa pierderea memoriei pe termen scurt și dificultăți de auz. Dacă tumora este localizată în lobul occipital, pacientul poate prezenta modificări ale vederii sau dificultăți în identificarea culorilor sau a dimensiunii obiectelor.
Dr. Dibra subliniază că aceste simptome nu pot fi asociate obligatoriu cu cancerul. Dar ele nu ar trebui ignorate, deoarece cu cât boala este detectată mai devreme, cu atât este mai ușor de tratat. În concluzie, dacă apar aceste simptome, se recomandă să consultați medicul în scurt timp.