Simulare Evaluare Națională la Limba și Literatura română. Ce subiecte au primit elevii de clasa a VIII-a

Elevii din clasele a VIII-a susțin astăzi simularea pentru Evaluarea Națională la limba și literatura română. Pentru prima dată, elevii vor avea ocazia să ia contact cu atmosfera de examen.

UPDATE. Elevii au primit două texte la primul subiect de la simularea probei de Limba Română din cadrul Evaluării Naționale. Primul text a fost din Solenoid de Mircea Cărtărescu, iar al doilea din Bulevardele Vieții de Sanda Golopenția, potrivit edupedu.ro.

Subiecte Limba Română simulare Evaluare Națională 2021 (sursa: edupedu.ro)
Subiecte Limba Română simulare Evaluare Națională 2021 (sursa: edupedu.ro)
Subiecte Limba Română simulare Evaluare Națională 2021 (sursa: edupedu.ro)
Subiecte Limba Română simulare Evaluare Națională 2021 (sursa: edupedu.ro)
Subiecte Limba Română simulare Evaluare Națională 2021 (sursa: edupedu.ro)
Subiecte Limba Română simulare Evaluare Națională 2021 (sursa: edupedu.ro)

Simularea Evaluării Naționale la limba și literatura română va respecta standardele unui examen obișnuit. Elevii vor intra in clase supravegheate video, vor primi subiecte standard pentru toată țara și lucrările vor fi corectate de profesori specializați.

Evaluarea Națională 2021 este un examen care se susține pentru prima dată după o nouă programă, de către elevii care au învățat după un nou curriculum bazat pe competențe, nu pe conținuturi.

Din ce materie se dă simularea la Limba și literaturea română

Potrivit unui ordin al ministrului, pentru simularea Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a este valabilă toată programa pentru examenul final, din care sunt exceptate următoarele conținuturi:  

Elemente de construcție a comunicării:

  • Construcții impersonale, construcții cu pronume reflexive și construcții incidente
  • Realizări propoziționale ale unor funcții sintactice: completiva directă, completiva indirectă și completiva prepozițională.

Cum se desfășoară simularea la Evaluare Națională 2021

Simularea va respecta toate standardele examenului propriu-zis, având scopul de a-i obișnui pe elevi atât cu tipul subiectelor cât și cu atmosfera de examen.

Astfel, accesul elevilor în unitățile de învățământ se face până cel târziu la ora 8.30. Ei sunt așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică. Proba începe la ora 9.00, când în fiecare sală se deschid plicurile cu subiectele multiplicate.

Elevii au la dispoziție două ore pentru rezolvarea subiectelor, din momentul în care au fost distribuite toate subiectele în clasă.

Elevii trebuie să știe că au voie să folosească doar pastă/cerneală albastră pentru scris și creion negru în cazul în care au de făcut desene.

În timpul simulării, la fel ca în cazul examenului propriu-zis, sălile sunt monitorizate audio-video, este interzisă introducerea în săli a obiectelor tip ghiozdan, rucsac, genți, poșete, manuale, dicționare, notițe, însemnări; mijloace electronice de calcul, de stocare de informații sau de comunicare.

Pe parcursul celor două ore de examen, elevii nu au voie să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul; cei surprinși în aceste situații pot fi eliminați din simulare

Ce se întâmplă cu notele obținute la simularea Evaluării Naționale 2021 limba și literatura română

Potrivit ordului de ministru, notele obținute la simulare nu se trec în catalog, nu se contestă și nu sunt făcute publice.

Fiecare lucrare este evaluată de doi profesori evaluatori: cadrele didactice din unitatea de învățământ care au urmat sau urmează programul de formare a profesorilor evaluatori pentru examenele și concursurile naționale vor fi selectate cu prioritate pentru evaluarea lucrărilor.

După analizarea lucrărilor și discutarea acestora cu elevii, unitățile de învățământ elaborează și transmit la inspectoratul școlar un raport pe școală, iar inspectoratul școlar elaborează un raport pe județ/municipiu și îl trimite la Ministerul Educației.

Calendar Simulare Evaluarea Națională 2021 (pentru clasa a VIII-a)

29 martie 2021 Limba și literatura română – probă scrisă
30 martie 2021 Matematică – probă scrisă
31 martie 2021 Limba și literatura maternă – probă scrisă
16 aprilie 2021 Afișarea rezultatelor

Simularea la Evaluare Națională are loc la doar câteva zile după ce ministrul Educației a anunțat că examenul de Evaluare Națională 2021 va fi amânat și că se va desfășura după cel de bacalaureat.

Probele scrise se vor susține în perioada 5-8 iulie, urmând ca după afișarea rezultatelor să se facă înscrierea la liceu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole