Sistem de plată simplificat pentru stațiile de încărcare pentru mașini electrice NEXT-E

Publicat: 06 oct. 2020, 09:22, de Ziarul Puterea, în Business , ? cititori
Sistem de plată simplificat pentru stațiile de încărcare pentru mașini electrice NEXT-E
NEXT-E mașini electrice

Companiile implicate în proiectul NEXT-E au anunțat că toate cele 252 de staţii de încărcare rapidă şi ultrarapidă localizate în şase ţări europene vor fi disponibile pe o singură platformă.

Una dintre problemele tot mai vizibile ale posesorilor de mașini electrice este dificultatea de a ăși încărca mașinile. Și asta nu pentru că stațiile de încărcare cu energie sunt puțineci, mai degrabă, pentru că ele pot fi activate cu o multitudine de carduri și soft-uri. Mai pe înțelesul tuturor, rețeaua de stații de încărcare se află într-o situație asemănătoare celei a producătorilor de telefoane care utilizau încărcătoare cu totul diferite unele de celelelate. În acest context, standardizarea devine extrem de importantă, iar existența unor carduri sau soft-uri comune pentru cât mai multe stații de încărcare este esențială.

Ei bine, companiile implicate în proiectul NEXT-E au decis să se alieze cu specialistul digital în e-mobilitate Hubject tocmai pentru a rezolva această situație. Este, desigur, doar un prim pas, însă unul care dă speranțe.

Astfel, 222 de staţii multi-standard de încărcare rapidă (50 kW) şi 30 de staţii de încărcare ultrarapidă (150 kW – 350 kW) vor fi integrate pe platforma interoperabilă oferită de Hubject, cea mai mare reţea de staţii de încărcare pentru furnizori interoperabili din lume, facilitând astfel călătoriile pe distanţe lungi în regiune.

Punctele de încărcare a vehiculelor electrice NEXT-E sunt amplasate înstate precum Croaţia, Republica Cehă, Ungaria, Slovacia, Slovenia sau România.

În prezent, accesul la staţiile de încărcare pentru vehiculele electrice este posibil doar prin intermediul aplicaţiei companiei participante care a instalat staţia de încărcare, însă asta se va schimba curând.

„Situaţia aceasta se va schimba. Prin adăugarea celor 222 de staţii de încărcare rapidă şi a celor 30 de staţii de încărcare ultrarapidă de către membrii consorţiului NEXT-E la platforma interoperabilă Hubject, orice vehicul electric va putea fi condus fără griji de la graniţa cehă la Marea Adriatică sau la Marea Neagră, utilizând o singură aplicaţie. Astfel, utilizatorii îşi vor putea încărca maşinile în toate staţiile de încărcare ale proiectului NEXT-E prin intermediul platformei interoperabile de la Hubject, determinând astfel o creştere extinsă a mobilităţii clienţilor din toate ţările NEXT-E”, menționează oficialii NEXT-E.

Proiectul NEXT-E, cofinanţat prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei al UE (Connecting Europe Facility – CEF), reprezintă cooperarea dintre patru companii din sectorul energetic – E.ON din Republica Cehă, România şi Slovacia, HEP din Croaţia, MOL din Ungaria, Croaţia, Republica Cehă, România şi Slovenia, Petrol din Slovenia şi Croaţia – şi doi producători de autovehicule.

Hubject este o asociaţie în participaţiune a companiilor Bosch, Mercedes-Benz, EnBW, Enel X, innogy, Siemens şi Volkswagen.