Situație controversată: Cosmonauții ruși nu vor să se vaccineze

Cosmonauții ruși care vor pleca în octombrie spre Stația Spațială Internațională (ISS) nu doresc să se vaccineze, deși Rusia a promovat eficacitatea vaccinului Sputnik-V împotriva Covid-19.

Vaccinul a fost dezvoltat în timp record, deși a fost testat oficial doar pe câteva zeci de persoane. În momentul de față s-a ivit o situație controversată: cosmonauţii ruşi au declarat că nu doresc să se vaccineze cu Sputnik-V, pentru că a fost testat insuficient, potrivit AFP. “Eu, personal, aş spune că nu mă vaccinez, pentru că sunt foarte prudent cu privire la această chestiune”, a afirmat Serghei Rijikov, comandantul viitoarei misiuni, în cadrul unei conferinţe de presă organizată în baza de pregătire a cosmonauţilor Oraşul Stelelor, din apropiere de Moscova.  El a mai adăugat că, din punct de vedere epidemiologic, ISS este în prezent cel mai sigur loc de pe planetă, datorită procedurilor sanitare în vigoare pentru oamenii care merg acolo.

Decizia va fi luată doar atunci când va fi clar că vaccinul e fiabil

Potrivit inginerului de bord al viitorului echipaj de pe ISS, Serghei Koud-Svertşov, cosmonauţii nu sunt liberi să ia singuri deciziile privind propria lor sănătate, medicii sunt cei care iau deciziile cu privire la vaccinare. Svertşov a subliniat însă că decizia de a recomanda vaccinarea cosmonauţilor va fi luată doar atunci când va fi clar că vaccinul este fiabil.

Aproximativ 40.000 de voluntari urmează să fie vaccinaţi la Moscova în cadrul unui nou test în săptămânile următoare. Alte mii de persoane vor fi vaccinate în cadrul testelor pentru acelaşi vaccin derulate în alte ţări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...