Situație social media complexă: În Cuba a apărut prima lege asupra securităţii cibernetice

Publicat: 20 aug. 2021, 09:30, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
Situație social media complexă: În Cuba a apărut prima lege asupra securităţii cibernetice

Cuba îşi înăspreşte regulile privind utilizarea internetului în ţară, după promulgarea primei legi a securităţii cibernetice. Mai multe decrete stabilesc ca furnizorii de internet să întrerupă accesul celor care răspândesc ştiri false, cauzează tulburări publice sau lezează imaginea statului.

Legea vine la o lună după ce au avut loc proteste anti-guvernamentale în toată ţara, potrivit AFP. Aceste noi măsuri au suscitat reacţii puternice pe reţelele sociale, unde s-au înmulţit apelurile la „dreptul la disidenţă”, după mai mult de o lună de la manifestaţiile inedite din 11 iulie în care se cerea mai multă libertate şi care s-au soldat cu un mort, zeci de răniţi şi au dus la zeci de arestări.

Acest nou cadru juridic, primul de acest gen aprobat de guvernul cubanez în domeniul telecomunicaţiilor, stabileşte 17 „incidente (infracţiuni) privind securitatea cibernetică”, atât pentru persoane fizice cât şi juridice, incidente al căror nivel de „pericol” variază de la „mediu” la „foarte ridicat”. Vizând „difuzarea de informaţii false, mesaje jignitoare, defăimătoare care au un impact asupra prestigiului ţării”, cadrul penalizează „subversiunea socială” ce ar putea „afecta ordinea publică” şi „promova indisciplina”.

Reguli ce permit întreruperea internetului

Directorul Human Rights Watch pentru cele două Americi, Jose Miguel Vivanco, a declarat pe Twitter că „regimul cubanez restrânge şi mai mult” internetul, impunând „reguli ce permit întreruperea internetului atunci când sunt publicate informaţii pe care guvernul le consideră ‘false’”. Vivanco a criticat de asemenea faptul că Havana tratează drept „cazuri ce ţin de securitatea cibernetică difuzarea de informaţii ce aduc atingere ‘prestigiului ţării’”.

Internetul mobile, ajuns în Cuba în 2018, a schimbat raportul de forţe între puterea comunistă şi opoziţie şi a dus la manifestaţii fără precedent, în iulie, în timpul cărora s-a strigat „Libertate” şi „Jos dictatura”.