Situație tensionată într-un centru pentru refugiați ucraineni la München. Ce probleme au nemții

Publicat: 11 apr. 2022, 18:10, de Viorela Pitulice, în SOCIAL , ? cititori
Situație tensionată într-un centru pentru refugiați ucraineni la München. Ce probleme au nemții

Probleme mari într-un adăpost din München pentru refugiații de război ucraineni, unde și-au găsit adăpost circa 2.000 de romi care susțin că sunt ucraineni. Numai că, după câte se pare, nu toți sunt din Ucraina, având în vedere că majoritatea nu au acte, nu vorbesc limba ucraineană sau rusă și nu știu să spună nici măcar în ce zonă din Ucraina au locuit.

Mulți vin din România, Ungaria și alte țări din Est și profită de politica de primire a germanilor, spune un parlamentar german, potrivit Focus Online.

Situația pare să fie destul de tensionată, iar cooperarea cu autoritățile și voluntarii este dificilă. Bătăi de cap au nu doar responsabilii din orașul München, ci și reprezentanții Ministerului de Interne bavarez, condus de Joachim Herrmann (CSU), relatează Ziarul Românesc.

Așa – zișii refugiați sunt primiți în cel mai mare adăpost de urgență din München pentru refugiații din Ucraina, deschis în cartierul Riem, în zona expozițională, pe 1 aprilie, unde au fost amenajate 2.300 de paturi de tabără în două săli. Cei care ajung aici primesc trei mese pe zi.

De asemenea, au la dispoziție camere de duș, mașini de spălat și un magazin unde oamenii se pot aproviziona gratuit cu articole de igienă și îmbrăcăminte donată. În același timp, există oportunități de angajare și consiliere, precum și servicii de sprijin pentru copii, tineri și familii.

În timp ce refugiații ucraineni care nu aparțin acestor grupuri etnice părăsesc de obicei adăpostul municipal rapid și se mută în cazare privată, familiile extinse de romi nu vor să fie separate și aleg să rămână aici. Centrul expoziţional s-a transformat deja într-un „mic orăşel de sinti şi romi”, a relatat „Bild”. Și atmosfera este animată: zgomot în holuri, dispute în rândul familiilor și probleme cu serviciul de securitate sau cu ajutoarele.

Voluntarii mai spun că atmosfera este tensionată, uneori aproape explozivă. Refugiații, în schimb, se plâng că personalul de securitate îi discriminează.