Situații tensionate între crescătorii de animale și agricultori, din cauza ADS

Ministerul Agriculturii înregistrează la nivel național, zilnic, o medie de zece conflicte între crescătorii ce-și scot animalele la pășunat și agricultori. O bună parte din situații sunt generate de faptul că doar o treime din terenurile Administrației Domeniilor Statului (ADS) sunt intabulate și nu se cunosc cu exactitate limitele teritoriale.

Situația a fost prezentată de Adrian Oros, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care a spus că nici la această dată nu se cunosc cu exactitate limitele teritoriale ale terenurilor din domeniile statului.

„Pentru că doar o treime din suprafața ADS este intabulată, acea treime este purtătoare de contracte foarte clare. Pe restul terenurilor sunt și situații gri, în opinia mea voit lăsate, pentru că se pot face foarte multe lucruri, inclusiv abuzuri. Sunt foarte multe conflicte legate de terenurile ADS-ului și cu UAT-urile (Unitățile Administrativ Teritoriale, n.r.)”, a declarat Oros marți seara la Agro TV.

Ministrul a spus că o bună parte din probleme ajung și în atenția ministerului pe care îl conduce, fiind necesară uneori chair intervenția Corpului de Control.

„Sunt situații multiple, conflictuale, între crescătorii de animale și UAT-uri, nu numai pe terenurile ADS-ului, și pe pășinile comunale. Este o situație destul degreu de gestionat. S-a ajuns la situații tensionate între crescători localnici și cei care au venit și au închiriat pășunile, între crescători și UAT-uri, între crescătorii de animale și cultivatorii vegetali și culturile respective sunt invadate de crescătorii de animale. Zilnic avem o medie de zece situații punctuale unde se duc echipele de la Direcția Agricolă, Corpul de Control”, a adăugat Oros.

Ministrul Agriculturii nu a oferit însă și un orizont de timp în care ar putea fi încheiată intabularea terenurilor din domeniul statului și eventualele costuri pe care le-ar presupune această acțiune.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole