Slovenia a legalizat sinuciderea asistată

Publicat: 19 iul. 2025, 11:32, de Alice Călin, în SOCIAL , ? cititori
Slovenia a legalizat sinuciderea asistată
Foto: freepik / Sinuciderea asistată, legalizată și în Slovenia

Numărul țărilor europene care legalizează sinuciderea asistată este în continuă creștere. Vineri, Slovenia s-a alăturat altor state, precum Olanda, Belgia și Franța. Parlamentul a aprobat o lege ce le oferă adulților aflați în stadii terminale de boală dreptul de a-și încheia viața în condiții controlate. Legea a fost adoptată cu 50 de voturi pentru, 34 împotrivă și 3 abțineri, potrivit Reuters.

Controverse și condiții stricte

Noua legislație vine la un an după ce slovenii au fost consultați prin referendum, iar 55% dintre participanți s-au exprimat în favoarea unui astfel de cadru legal. Potrivit agenției STA, sinuciderea asistată va fi posibilă doar după ce toate opțiunile de tratament sunt epuizate. Față de alte țări, în Slovenia eutanasia umană nu va fi disponibilă în cazurile de suferință psihică fără diagnostic terminal.

Legea prevede reguli clare, astfel încât doar persoanele care suferă de boli incurabile, aflate în stadii avansate, vor putea solicita dreptul de a fi asistați pe drumul final.

Un grup religios care se opune legii a anunțat vineri că va încerca să strângă suficiente semnături pentru a forța organizarea unui referendum. Cu toate acestea, Slovenia urmează acum exemplul unor țări precum Australia, Canada, Olanda sau Belgia, dar și al unor state americane care permit sinuciderea asistată în condiții bine reglementate.

Marea Britanie și Franța au aprobat sinuciderea asistată în ultimele două luni

Slovenia nu este singura țară care a făcut pași importanți în această direcție în 2025. În luna iunie, Parlamentul britanic a adoptat un proiect de lege care permite sinuciderea asistată pentru adulții în deplinătatea facultăților mintale, diagnosticați cu boli terminale și cel mult șase luni de viață prognozate de medici. Legea a trecut cu 314 voturi pentru și 291 împotrivă și urmează să fie dezbătută în Camera Lorzilor.

La rândul ei, Franța a votat în luna mai un proiect similar, care permite accesul la sinuciderea asistată în cazul persoanelor cu boli ireversibile și suferințe insuportabile. Legea prevede că pacienții trebuie să aibă peste 18 ani, să fie cetățeni francezi și să fie evaluați medical înainte de a fi declarați eligibili.

Astfel, anul 2025 marchează un punct de cotitură în Europa în ceea ce privește dreptul la o moarte demnă, pe fondul unei dezbateri tot mai intense despre libertatea individuală și limitele intervenției medicale în cazuri fără speranță.