Șoc în dosarul accidentului de la 2 Mai. Procesul lui Vlad Pascu se va relua de la zero

Publicat: 22 mai 2024, 09:13, de Cristina Cohuț, în SOCIAL , ? cititori
Șoc în dosarul accidentului de la 2 Mai. Procesul lui Vlad Pascu se va relua de la zero

Decizie șoc din partea magistraților Curții de Apel din Constanța. Aceștia au admis cererea de recuzare a judecătoarei Ancuța Popoviciu, care nu va mai judeca ultimul termen din dosarul lui Vlad Pascu.

Cererea a fost depusă de părinții tinerilor decedați în accidentul din stațiunea 2 Mai și a fost judecată în regim de urgență. Tot ieri, la alt termen din al doilea dosar pe numele lui Pascu, în care este implicată întreaga sa familie, tatăl lui a imitat comportamentul judecătoarei din Mangalia, iar mama s-a ascuns o oră în baia Tribunalului.

Procesul lui Vlad Pascu pentru moartea celor doi studenți, Roberta și Sebi, va fi reluat de la zero. Ancuța Popoviciu urma să judece termenul de mâine, unde a solicitat prezența fizică a lui Pascu. Acum, un nou judecător va distribui dosarul aleatoriu. Rudele victimelor speră să obțină inculparea lui Pascu pentru omor calificat și o pedeapsă mai mare.

Primul termen al procesului lui Vlad Pascu a avut loc pe 22 februarie la Judecătoria Mangalia. Dosarul a fost amânat pentru că Pascu avea alt termen la Tribunalul Constanța, unde cererea de eliberare din arest preventiv a fost respinsă.

La reluarea procesului, judecătoarea a constatat că Vlad Pascu nu avea apărare, deoarece un avocat s-a retras și celălalt a precizat că protestează, fiind solidar cu acțiunea demarată de Baroul București. Următorul termen a fost stabilit după 29 februarie.

Judecătoarea a programat următorul termen pe 14 martie și a solicitat Baroului Constanța desemnarea unui avocat din oficiu pentru Pascu.

Părinții victimelor, deranjați de atitudinea judecătoarei Ancuța Popoviciu

Părinții victimelor s-au declarat nemulțumiți de atitudinea judecătoarei Ancuța Popoviciu, acuzând-o că mesteca gumă în sala de judecată și că nici măcar nu știa că tânărul decedat era mort.

Al doilea termen a avut loc pe 14 martie. Tatăl unei victime a fost nemulțumit că Pascu nu a fost adus și a arătat fotografia fiului său în sala de judecată, dar judecătoarea l-a întrebat cine este.

La termenul din 4 aprilie, Judecătoria Mangalia a respins cererea de schimbare a încadrării juridice în omor calificat.

Consiliul Superior al Magistraturii a decis că judecătoarea Ioana Ancuța Popoviciu nu va fi suspendată până la finalizarea procedurilor disciplinare, deși Inspecția Judiciară a solicitat acest lucru pentru a proteja prestigiul justiției.

Avocații familiilor victimelor au cerut recuzarea judecătoarei Popoviciu, dar cererea a fost respinsă. Procurorii au cerut strămutarea dosarului, dar și această cerere a fost respinsă.

Judecătoarea Popoviciu a formulat o cerere de abținere, care a fost respinsă.

Potrivit avocatului Adrian Cuculis, apărătorul uneia dintre familiile victimelor, şi la termenul de judecată din 9 mai ”gafele din sala de judecată au fost multiple”.

”A întrebat doamna judecător dacă aceşti copii mergeau către punctul unde au fost accidentaţi, ca şi cum acel punct ar fi fost, nu ştiu, un loc de distracţie sau…Nu, pur şi simplu era pe drumul judeţean, în faţa unei baze militare şi atâta tot. Sigur că şi întrebarea dacă familia Robertei s-a prezentat la înmormântarea ei a fost de-a dreptul ridicolă, dar trecând peste toate elementele acestea au fost zeci de întrebări adresate”, a relatat avocatul.

Marți, Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat transferul judecătoarei Ioana Ancuța Popoviciu de la Judecătoria Mangalia la Judecătoria Constanța, începând cu 1 iunie 2024.