Șoc la Transporturi: Instanța a anulat contractul cu PESA pentru achiziția a 62 de trenuri noi

Publicat: 08 apr. 2024, 08:52, de Cristian Matache, în ESENȚIAL , ? cititori
Șoc la Transporturi: Instanța a anulat contractul cu PESA pentru achiziția a 62 de trenuri noi

Contestația depusă de Alstom (Franța) a fost admisă de instanță. ARF urmează să decidă dacă va suspenda sau anula definitiv contractul cu PESA.

Contractul de peste 3 miliarde de lei semnat cu PESA (Polonia) pentru achiziția a 62 de trenuri noi de scurt parcurs a fost anulat de Curtea de Apel București. Această decizie vine ca o lovitură dură pentru transportul feroviar românesc, deja afectat de lipsa de investiții și de o infrastructură precară.

Contestația depusă de Alstom (Franța) a fost admisă de instanță, la fel cum s-a întâmplat și în cazul contractului pentru 20 de trenuri de lung parcurs. Acum, Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) urmează să decidă dacă va suspenda sau anula definitiv contractul cu PESA.

Rămâne valabil doar contractul pentru 37 de trenuri noi de lung parcurs de la Alstom, primul tren fiind estimat să intre în circulație de-abia la toamnă. Situația actuală pune în pericol planurile de modernizare a flotei feroviare a României și ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea autorităților de a gestiona proiecte complexe de infrastructură.

Curtea de Apel București a avut termen vineri, 5 aprilie, iar luni, 8 aprilie a fost publicată decizia:

,,Solutia pe scurt: Admite in parte plangerea Alstom Transport S.A.. Modifica Decizia atacata, in sensul ca admite in parte contestaţia formulată de Alstom Transport S.A. si, in consecinta: – anuleaza in parte: (i) Comunicările privind rezultatul procedurii, respectiv Adresa nr. 7616/ 30.10.2023 privind comunicarea rezultatului Procedurii de atribuire – Lotul 1, a Adresa nr. 7618/30.10.2023 privind comunicarea rezultatului Procedurii de atribuire – Lotul 2 şi Adresa nr. 7620/30.10.2023 privind comunicarea rezultatului Procedurii de atribuire – Lotul 3, precum si (ii) Raportul procedurii nr. 7612/27.10.2023 aferent Lotului 1, Raportul procedurii nr. 7613/27.10.2023 aferent Lotului 2 si Raportul procedurii nr. 7614/ 27.10.2023 aferent Lotului 3, in ceea ce priveste evaluarea ofertei PESA; – obliga Autoritatea contractanta la reevaluarea ofertei depuse de POJAZDY SZYNOWE PESA BYDGOSZCZ S.A., conform motivelor expuse in considerentele prezentei hotarari. Respinge plangerea POJAZDY SZYNOWE PESA BYDGOSZCZ S.A., ca neintemeiata. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 05.04.2024.”

PESA Polonia a participat la două licitații în România pentru material rulant feroviar. Prima este pentru achiziționarea a 20 de trenuri electrice EMU Inter-Regio /RE-IR/ cu o perioadă de mentenanţă de 15 ani, cu opțiunea de a suplimenta cantitatea cu încă nouă unități și 15 ani de mentenanţă.

Cea de-a doua licitație vizează livrarea în trei tranșe a 62 de trenuri electrice EMU Regio /RE-R/ cu o perioadă de mentenanţă de 15 ani și opțiunea de prelungire a mentenanţei cu ȋncă 15 ani. PESA, Siemens și Alstom au fost companiile interesate de această licitație, însă doar PESA și Alstom au depus în cele din urmă oferte. În ambele proceduri, oferta PESA s-a dovedit a fi cea mai bună, iar joi, 14 septembrie, comisia de licitație a anunțat oficial rezultatul procedurii pentru furnizarea de trenuri electrice Inter-Regio.