Șoc pe piața financiară americană. O nouă bancă se închide în SUA în decurs de o săptămână

Publicat: 13 mart. 2023, 10:48, de Florentin Lucaniuc, în ECONOMIE , ? cititori
Șoc pe piața financiară americană. O nouă bancă se închide în SUA în decurs de o săptămână

Piața bancară din Statele Unite ale Americii este în șoc. După falimentul Silicon Valley Bank (SVB) a venit rândul celor de la Signature Bank să își oprească activitatea.

Autoritatea de reglementare din statul New York a decis să înceteze activitatea băncii din cauza riscurilor sistemice, potrivit unei declarații comune a Trezoreriei SUA, Rezervei Federale și Federal Deposit Insurance Corporation.

La 31 decembrie 2022, Signature Bank avea active totale de aproximativ 110,36 miliarde USD, precum și depozite de 88,59 miliarde USD, potrivit Departamentului pentru Servicii Financiare din New York.

Citește și: Falimentul băncii SVB îi bagă în ședință cu ușile închise pe cei din Banca Centrală a SUA

Decizia de a transfera Signature către managementul falimentului a fost o surpriză pentru managerii băncii, care au aflat despre asta cu puțin timp înainte de anunțul public, a declarat pentru Bloomberg o sursă apropiată organizației de credit . Potrivit acestuia, pe 10 martie, banca s-a confruntat cu o ieșire de depozite, dar până pe 12 martie situația s-a stabilizat.

Pe 11 martie s-a aflat despre falimentul SVB, care a început să întâmpine probleme după închiderea băncii de criptomonede Silvergate. În același timp, SVB s-a dovedit a fi cea mai mare bancă falimentată din ultimii 15 ani. New York Times a numit falimentul său al doilea ca mărime din istoria SUA. Acest lucru a provocat anxietate pe piață și vânzarea acțiunilor din industrie. În special, investitorii au scăpat de acțiunile Signature Bank, Western Alliance și First Republic.

Citește și: Criză mai mare ca în 2008, după falimentul Silicon Valley Bank?

Trezoreria și Fed asigură că sistemul bancar american rămâne rezistent datorită reformelor din 2008. „Aceste reforme, combinate cu acțiunile de astăzi, demonstrează angajamentul nostru de a lua măsurile necesare pentru a asigura siguranța economiilor deponenților”, se arată în declarația comună.

Citește și: Cine este Jospeh Gentile, omul care a falimentat două dintre cele mai mari bănci din SUA: Lehman Brotehrs și Silicon Valley Bank

Ca și în cazul SVB, toți contribuatorii Signature vor avea acces la depozitele lor, iar contribuabilii nu vor suferi pierderi, au asigurat departamentele. Anterior , Bloomberg a scris că autoritățile financiare au în vedere crearea unui fond pentru a proteja depozitele în băncile care s-ar putea confrunta cu probleme după falimentul SVB.

În același timp, administrația președintelui Joe Biden se confruntă cu sarcina de a găsi un cumpărător pentru SVB falimentară pentru a evita o criză în sistemul bancar, scrie Axios. Potrivit publicației, sistemul bancar a primit un „memento dur” că niciunul dintre depozitele bancare nu este asigurat de către Federal Deposit Insurance Corporation care depășește 250.000 USD.