Șocant! Canadienii de la Gabriel Resources sunt…români! O firmă din România, acționar important la societatea care cere despăgubiri uriașe pentru Roșia Montană

Publicat: 08 mart. 2024, 14:03, de Filon Stan, în ECONOMIE , ? cititori
Șocant! Canadienii de la Gabriel Resources sunt...români! O firmă din România, acționar important la societatea care cere despăgubiri uriașe pentru Roșia Montană
Socant! Canadienii de la Gabriel Resources sunt...romani

O știre de senzație a venit în cursul zilei de astăzi. O firmă din România a recunoscut că este acționar important la firma Gabriel Resources, cea care cere României despăgubiri enorme în dosarul Roșia Montană.

Acum s-a aflat că o firmă românească este acționar important în compania canadiană care a dat în judecată România pentru a cere despăgubiri în dosarul Roșia Montană!

Compania BRK, casă majoră de brokeraj bursier, a divulgat recent că deţine peste 1 milion de acţiuni emise de compania canadiană Gabriel Resources. Dezvăluirea a fost făcută cu puţin timp înainte ca România să îşi afle decizia în dosarul Roşia Montană, unde se așteaptă ca țara noastră să fie obligată să plătească despăgubiri uriașe.

Brokerul BRK Financial Group este din Cluj-Napoca.

Acţiunile deținute de BRK Financial Group au fost achiziţionate la preţul mediu de 0,39 dolari canadieni la finalul anului trecut. De asemenea, BRK Financial Group deţine 2.043.256 de warrants emise de Gabriel Resources. Fiecare warrant dă dreptul de a cumpăra (subscribe) o acţiune emisă de Gabriel Resources la pretul de 0,645 CAD, în orice moment înainte de data de 23 august 2024 (cu conditia notificării companiei Gabriel Resources Ltd cu cel puţin 90 de zile înaine de acel moment), scrie profit.ro.

Dar cine este, mai exact firma aceasta din Cluj? Ei bine, potrivit listafirme.ro, SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA a avut în anul 2022 o cifră de afaceri de puțin peste 12 milioane de lei, însă datorii a strâns nu mai puțin de aproape 166 de milioane de lei. Șocant sau nu, firma din Cluj a declarat, atenție, 0 (zero) angajați!

Ca administratori ai firmei, apare un anume Dănilă Robert Iulian, care are mandat până pe data de 27.04.2024, din București. Tot la filiala din Capitală îl regăsim ca administrator pe Sorin George Constantin, mandatat să conducă cel puțin până pe data de 29.11.2026, iar la Cluj îl regăsim drept administrator pe Goia Gabriel, care va fi în funcție tot până la data de 27.04.2024.

România așteaptă cu înfrigurare sentința

Zilele acestea, România aşteaptă o decizie în procedura de arbitraj cu Gabriel Resources, acţionarul majoritar al Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer omonim din Munţii Apuseni, blocat de autorități. Procedura de arbitraj s-a desfăşurat la Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington.

La ce sume se așteaptă guvernul că urmează să plătească canadienilor? Ei bine, valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate de companiile Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) în dosarul arbitral internaţional deschis împotriva României, legat de „proiectul minier aurifer de la Roşia Montană”, se ridică la aproximativ 6,7 miliarde USD, potrivit unui răspuns transmis de Guvern, în baza datelor furnizate de Ministerul Finanţelor.