Social-democraţii cancelarului german Scholz, învinşi în alegerile locale la Berlin

Partidul Social-Democrat (SPD) al cancelarului federal german Olaf Scholz, formaţiune care conduce primăria capitalei Berlin de mai mult de 20 de ani, a suferit duminică o înfrângere usturătoare la alegerile locale ale acestui oraş-stat, fiind devansat clar de către conservatori, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne şi difuzate de posturile ARD şi ZDF, relatează agenţiile AFP şi Reuters.

Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a câştigat alegerile pentru parlamentul local al Berlinului cu circa 28% din voturi, faţă de 18% SPD, rezultat care, dacă numărarea voturilor confirmă această estimare, ar fi cel mai slab al social-democraţilor în capitala germană în perioada postbelică.

Social-democraţii sunt în aceste sondaje aproximativ la egalitate cu Verzii şefei diplomaţiei Annalena Baerbock.

Liberalii formaţiunii FDP, membri alături de Verzi şi SPD în coaliţia de guvernare a executivului federal condus de Scholz, au circa 5% şi riscă să nu mai intre în parlamentul regional de la Berlin dacă la finalul numărării voturilor nu ating măcar acest procent.

Formaţiunea de stânga Die Linke are 12,5%, iar cea de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) circa 9%.

Scrutinul desfăşurat duminică este o repetare a celui din 2021, care a fost invalidat din cauza unor neregularităţi.

Coaliție tripartită

Berlinul este guvernat în prezent de o coaliţie tripartită formată din SPD, Verzi şi Die Linke. Rezultatul acestui scrutin ar permite atât menţinerea acestei coaliţii cât şi una formată doar din social-democraţi şi creştin-democraţi, dar negocierile se anunţă totuşi dificile.

Între timp, candidatul CDU, Kai Wegner, a cerut mandatul de formare a executivului regional, dat fiind că partidul său a câştigat alegerile.

Partidul cancelarului Scholz pare să fi fost sancţionat în acest scrutin de locuitorii Berlinului pentru scenele de haos şi violenţă care au avut loc în noaptea de Anul Nou în acest oraş şi care au fost provocate în mare parte de persoane cu ”background legat de migraţie”, după cum a recunoscut însăşi titulara Internelor în guvernul federal, social-democrata Nancy Faeser.

Opoziţia conservatoare a acuzat majoritatea municipală de lipsă de reacţie în faţa acestor incidente şi a lansat o dezbatere despre eşecul politicii de integrare în cartierele cu populaţie imigrantă semnificativă.

Rezultatul acestui scrutin confirmă şi tendinţa observată recent în Germania la nivel naţional, respectiv erodarea social-democraţilor aflaţi la putere şi creşterea popularităţii opoziţiei conservatoare şi a extremei drepte, în contextul creşterii inflaţiei, a dezbaterii intense despre livrările de arme pentru Ucraina şi a temerii opiniei publice faţă de numărul tot mai mare al migranţilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

India va depăși China la numărul de locuitori, în acest an

India ar putea fi țara cea mai populată din lume până la mijlocul acestui an, depășind China cu aproape trei milioane de locuitori, potrivit...

Documentele care demască mafia de la Transporturi. Fami(g)lia de la CNAB,...

Mai multe documente care dovedesc, negru pe alb, implicarea ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, a directorului CNAB, George Dorobanțu, și a unor acționari ROMPREST într-oafacere...