Sociologii estimează o prezenţă de peste 60 la sută, la alegerile de duminică

Publicat: 12 mai 2025, 19:31, de Ionut Jifcu, în ALEGERI , ? cititori
Sociologii estimează o prezenţă de peste 60 la sută, la alegerile de duminică
sursa foto: Puterea.ro

Alegerile prezidențiale din România intră în linie dreaptă, iar turul al doilea, programat pentru duminică, 18 mai, se anunță extrem de disputat. Sociologii estimează o prezență semnificativ mai mare față de primul tur, atingând sau chiar depășind pragul de 60%.

Se aşteaptă o prezenţă de peste 60 la sută

Remus Ștefureac, directorul INSCOP Research, a declarat la Digi24 că participarea la vot ar putea urca până la 63%, în contextul unei mobilizări generale și al unei curse electorale tot mai strânse între candidații George Simion și Nicușor Dan.

Potrivit sociologului, intenția de participare a crescut vizibil în ultima săptămână, cu un avans de 10-13 procente față de datele premergătoare primului tur. În comparație, alegerile din 2014 au cunoscut o dinamică similară, cu o prezență de aproximativ 50% în primul tur și o creștere considerabilă până la 65% în turul final.

Remus Ștefureac subliniază că dezbaterile electorale joacă un rol esențial în atragerea alegătorilor indeciși sau a celor care nu sunt fidelizați de unul dintre candidați.

„Este cea mai bună șansă a lor de a obține voturi suplimentare. Dincolo de bazinul lor propriu de susținători, în turul doi orice candidat trebuie să creeze o coaliție de votanți mult mai largă”, a spus acesta.

De asemenea, Ștefureac atrage atenția asupra faptului că diferența dintre cei doi candidați s-a redus semnificativ față de simulările anterioare. Dacă în trecut se preconiza un avans de 15-20 de puncte în favoarea lui George Simion, în prezent, competiția este echilibrată, mai ales în urma mobilizării electoratului candidaților care nu au trecut de primul tur, dar și a unui val de alegători noi — estimați la peste 1,5 milioane de persoane.

Sociologul consideră că implicarea candidaților în dezbateri televizate este esențială nu doar pentru prezentarea programelor, ci și pentru extinderea audienței.

„Trebuie să accesezi un public căruia nu-i vorbești în mod obişnuit, care poate nu te simpatizează, dar care, văzându-te, poate alege în cunoștință de cauză”, a explicat Ștefureac.