Șoferii cu probleme psihice, raportați de medici! Cum vor acționa cadrele medicale

Publicat: 03 apr. 2024, 07:35, de Filon Stan, în SOCIAL , ? cititori
Șoferii cu probleme psihice, raportați de medici! Cum vor acționa cadrele medicale
Soferii cu probleme psihice, raportati de medici

Un proiect de lege depus la Parlament prevede ca medicii care tratează sau consultă pacienți cu probleme psihice, care au și permis de conducere, să îi raporteze pe aceștia de îndată.

Șoferii cu probleme psihice vor fi raportați de medici! Parlamentarii au readus în Parlament un proiect care a mai fost propus și acum 20 de ani, dar care nu a fost aprobat atunci. Are legătură cu securitatea traficului rutier și cu evitarea accidentelor grave prin ținerea la distanță a persoanelor cu probleme psihice de permisele de conducere. Mai exact, proiectul legislativ îi obligă pe medici să raporteze orice persoană cu probleme psihice care sunt și posesori de permis de conducere.

Șoferii cu probleme psihice, raportați de medici

„Orice medic, atunci când constată că o persoană, titulară a unui permis de conducere, aflată în evidența sau îngrijirea sa, prezintă simptome ce pot afecta capacitățile psihologice necesare pentru a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie, este obligat să emită bilet de trimitere, în care se menționează simptomele constatate, către o formă independentă de exercitare a activității de psiholog cu drept de liberă practică. (…) Biletul de trimitere se comunică titularului permisului de conducere. În baza biletului de trimitere, în termen de 3 zile lucrătoare de la comunicarea acestuia, titularul permisului de conducere este obligat să se prezinte în vederea realizării evaluării psihologice.(…) Rezultatul evaluării psihologice, prin care titularul de permis de conducere este declarat inapt psihologic pentru a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie, se comunică de către psihologul care a efectuat-o, în termen de o zi lucrătoare de la data evaluării, poliției rutiere în a cărei rază teritorială își desfășoară activitatea, medicului trimițător, precum și titularului de permis de conducere declarat inapt psihologic. În cazul în care titularul este declarat apt psihologic, psihologul comunică rezultatul evaluării către medicul trimițător, în termen de 15 zile de la constatare“, se arată în proiect.

Lucian Diniţă, polițist cu o vechime de 25 de ani, fost șef al Poliției Rutiere, a explicat că un proiect similar a fost discutat și în urmă cu aproape 20 de ani și că acesta nu a fost aprobat.

„Nu au fost de acord medicii. Prin Colegiul Medicilor ni s-a transmis că avem Jurământul lui Hipocrate, care reclamă confidențialitatea în practica profesiunii medicale, secretul medical. Acum eu văd și o problemă de legalitate la acest proiect de lege. Adică pentru a suspenda dreptul de a conduce pentru o anumită perioadă de timp pentru alcool sau droguri avem nevoie de certificatul medico-legal, iar pentru retragerea, repet, retragerea dreptului de a conduce este de ajuns o hârtie de la un psiholog? Păi cât de legală vi se pare măsura? Prevăd că or să se umple tribunalele de șoferi care au dat în judecată poliția rutieră“, a precizat Lucian Diniţă.