Soluția găsită de Guvern pentru vidul legislativ de două săptămâni lăsat de decizia CCR

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a anunțat că Executivul pregătește o Hotărâre de Guvern prin care să fie soluționate problemele apărute din cauza vidului legislativ de două săptămâni, apărut în urma deciziei Curții Constituționale a României prin care s-a decis că măsura carantinei și internarea obligatorie a pacienților Covid-19 sunt neconstituționale.

„Se pregăteşte o hotărâre de guvern în acest sens. Casa (n.r. CNAS) a efectuat o evaluare a acelor cazuri care, în perioada de vid legislativ, nu au fost în spital sau s-au externat la cerere şi atunci când au mers la lucru nu au primit concediu medical. Reevaluarea acestora pentru a le putea da concediu medical revine medicului specialist, medicului infecţionist, care va da o recomandare către medicul de familie”, a declarat Nelu Tătaru.

Prin decizia Curții Constituționale din 25 iunie a.c., carantina și internarea obligatorie a pacienților cu COVID-19 au fost declarate neconstituționale. Decizia a fost publicată pe 1 iulie.

Abia pe 6 iulie, Guvernul Orban a elaborat un proiect de lege în concordanță cu decizia CCR. În acest interval de timp a existat un vid legislativ prin care medicii de familie nu au putut acorda concedii medicale pacienților cu COVID care luaseră decizia să plece din spital.

În cele două săptămâni de vid legislativ, au cerut externarea peste 900 de pacienţi infectaţi cu COVID-19, iar alte peste 3.000 de persoane diagnosticate cu noul tip de coronavirus au refuzat internarea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s în București EXCLUSIV

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s, da ați citit bine. Ieri am avut parte de cea  mai urâtă experință pe care o puteam...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...