Soluții pentru cei cu credite la bănci. Sfaturi de la expert

Soluții pentru cei cu credite la bănci în această perioadă „neagră” există. Economistul Adrian Negrescu a declarat că ratele la bănci vor continua să crească și „abia din 2025 e probabil să revenim pe o dobândă de 3-4%”.

Acesta a mai afirmat că vom fi mai protejați de crize doar dacă vom intra în Zona Euro. Negrescu a venit și cu posibile soluții pentru cei care nu-și mai permit ratele la bancă.

„ROBOR e deja la 8 și ceva la sută, dar gândiți-vă că, pe lângă indicele acesta, mai trebuie să pui și marja băncii, care e între 2 și 4%, în fucție de fiecare, deci dobânda reală plătită de oameni e undeva la 10 chiar 13%.
Cei care sunt prin IRCC au o dovândă puțin mai mică. Sunt la 4,06 indicele, plus încă 2-3%, sunt pe la 7 – 8 %. Încă n-au ajuns la 12%, dar urmează și ei în primăvară să ajungă din urmă acest indice ROBOR”, e de părere Negrescu.

Soluții pentru cei cu credite la bănci. Sfaturi de la expert

„Soluția, cred eu, e să refinanțezi, pentru că a trecut vremea când luai un credit, să zicem imobiliar, de la bancă și nu te preocupai decât să plătești rata la timp. De acum încolo, probabil zeci de ani de acum în colo, va trebui tot timpul să renegociem, să ne uităm în piață dacă nu sunt oferte mai bune, să refinanțăm la 4 – 5 ani creditul, să căutăm oferte de dobânzi mai bune, de condiții mai bune de creditare, altfel dacă stai la o singură bancă, e posibil să pierzi și pierzi deja foarte, foarte mulți bani”, a declarat Adrian Negrescu, pe B1 TV.

E o adevărată dramă pentru cei care și-au luat, de exemplu, credit prin ”Prima casă” și au salariul de 2.500 lei net lună și rata la casă era 1.100 – 1.200 de lei. Un apartament de 50.000 de euro undeva pe aici avea rata în 2019. Acum rata e la 2.000 și peste, adică din acel salariu de 2.500, cam 2.200 se duc rată la bancă. Din ce mai trăiesc oamenii ăia în condițiile în care dau cei mai mulți bani pe bancă?

Dacă nu mai poți să plătești rata, vinzi apartamentul. Profiți de faptul că apartamentul valorează acum mai mult decât când l-ai cumpărat și încerci să-și cauți altceva pentru care îți poți plăti rata”, a mai declarat economistul.

Salvarea va fi intrarea în Zona Euro

Negrescu a mai susținut că vom fi mai protejați de crize doar după ce vom intra și noi în Zona Euro. „Ratele vor fi din ce în ce mai mari, abia din 2025 e probabil să revenim pe o dobândă de 3-4%

Singura șansă în perspectiva următorilor 10-15 ani e ca politicienii noștri să aibă viziune, curaj și determinare de a intra în Zona Euro. Doar atunci poate vom avea dobânzi de maxim 2%. Abia atunci va fi aproape OK să iei un credit și să plătești o perioadă mai lungă de timp. Până atunci vor fi afectați de fiecare criză”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este candidatul AUR la șefia Consiliului Județean Maramureș

În deplasările sale prin țară, liderul AUR George Simion urmărește și identificarea unor candidați pentru alegerile locale, atât la primării, dar și la consiliile...
Justiție CCR

Surpriză: Cine sunt judecătorii pensionari respinși de CSM la examenul de...

Mai mulți magistrați pensionari s-au prezentat în urmă cu câteva zile la CSM la examenul de reîncadrare în sistem, însă nu a fost cu...