Şomajul tehnic va fi prelungit până la 31 martie. Angajații vor primi 75% din salariul de bază

Guvernul are pe ordinea de zi a ședinței de astăzi ordonanța care prevede prelungirea șomajului tehnic până la data de 31 martie 2022.

Potrivit ordonanței, de când s-a intrat în starea de urgență și până la 31 martie 2022, angajații companiilor afectate de pandemia de coronavirus pot să-și trimită angajații în șomaj tehnic. Potrivit actului normativ aflat azi pe masa Executivului, indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat şi se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 nr. 318/2021.

Ce angajați pot intra în șomaj tehnic

De prevederile ordonanței pot beneficia toți salariații pentru care angajatorul decide întreruperea temporară a activității, pe perioada stării de alertă sau de urgență, ca urmare a implementării măsurilor de combatere a răspândireii Sars-Cov2.

Cum se calculează indemnizația de șomaj tehnic

Indemnizaţia se calculează pentru numărul de zile în care activitatea a fost suspendată, dar nu mai târziu de 31 martie 2022. Indemnizaţia este supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor sociale obligatorii, conform prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.   Concret, un angajat care este încadrat la un salariu brut de 3.000 de lei, va primi un şomaj tehnic de 2.250 lei, din care se scad impozitul pe venit (10%), contribuţiile pentru pensii (25%) şi contribuţiile pentru sănătate (10%).

 „Practic, vorbim despre acordarea unei indemnizații în cuantum de 75 % din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75 % din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022. Acest tip de sprijin va fi acordat din bugetul asigurărilor pentru șomaj până la 31 martie 2022, în situația suspendării temporare a contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului pe perioada stării de alertă”, a declarat premierul României, Nicolae Ciucă.

Ca să intre în vigoare, actul normativ trebuie adoptat de Guvern şi publicat în Monitorul Oficial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Petrecere PORNO de 8 Martie în cel mai luxos club din...

Mai multe doamne și domnișoare din lumea politică și din lumea de business a Bucureștiului au petrecut într-un club luxos alături de un bărbat...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...