Somnul odihnitor reduce riscul de accident vascular cerebral

Conform unui studiu, efectuat de un cercetător de la INSERM-Franța, prezentat la congresul Societății Europene de Cardiologie 2022, somnul neodihnitor este asociat cu o probabilitate mai mare de boală cardiacă și de accident vascular cerebral.

Cercetătorii spun că șapte din zece boli cardiovasculare ar putea fi evitate cu ajutorul unui somn de bună calitate.

Importanța calității și cantității somnului pentru sănătatea cardiacă ar trebui să fie însușită încă din copilărie, atunci când se deprind comportamentele sănătoase.

Reducerea zgomotului nocturn și a stresului la locul de muncă poate ajuta la îmbunătățirea somnului, susține autorul studiului, dr. Aboubakari Nambiema de la INSERM (Institutul național de sănătate și cercetare medicală) din Franța.

În cadrul acestui studiu, a fost analizată asocierea între scorul somnului, modificările de-a lungul timpului și bolile cardiovasculare. În acest studiu a fost incluse 7.200 de persoane cu vârste între 50 și 75 de ani. În cei opt ani de monitorizare, 274 de participanți la studiu au dezvoltat o boală coronariană sau un accident vascular cerebral.

Potrivit cercetătorilor, riscul de boală coronariană și de accident vascular cerebral scade cu 22% pentru fiecare creștere cu un punct a scorului somnului. Mai precis, comparativ cu cei care au un scor de 0 la 1, participanții care au un scor de 5 prezintă un risc de boală cardiacă sau de accident vascular cerebral cu 75% mai mic, susține acest studiu.

Cercetătorii susțin că dacă participanții ar fi avut un scor de somn bun, 72% din noile cazuri de boală coronariană și de accident vascular cerebral puteau fi evitate în fiecare an. De asemenea, o creștere a punctului calității somnului a fost asociată cu o reducere cu 7% a riscului de boală coronariană sau accident vascular cerebral.

Studiul nostru evidențiază potențialul unui somn bun pentru a proteja sănătatea cardiacă și sugerează că îmbunătățirea somnului este legată de riscuri mai mici de boală coronariană și de accident vascular cerebral. Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces în lume, motiv pentru care trebuie să conștientizăm importanța unui somn odihnitor pentru protejarea inimii, spune dr. Nambiema.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...