Somnul și odihna, mai importante ca alimentația, pentru români

Publicat: 18 iun. 2024, 07:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Somnul și odihna, mai importante ca alimentația, pentru români
somn odihnă calitatea vieții CIPRA

Somnul şi odihna sunt pe prima poziţie în ceea ce priveşte calitatea vieţii, detronând alimentaţia,  arată un recent studiu realizat de Centrul de Informare, Prevenire, Risc şi Analiză (CIPRA), prezentat luni.

„Anul acesta, în mod surprinzător, somnul şi odihna au trecut pe prima poziţie în ceea ce priveşte aspecte importante asupra calităţii vieţii, detronând alimentaţia, care este anul acesta pe locul trei. Dacă ne uităm pe cifre, vedem că somnul şi odihna reprezintă un aspect cu impactul cel mai mare asupra calităţii vieţii pentru persoanele între 25 şi 35 de ani, iar echilibrul între viaţă personală şi cea profesională a înregistrat o creştere, 52% dintre respondenţi o consideră foarte importantă, în general, cei cu venituri ridicate şi femeile mai mult decât bărbaţii. Alimentaţia a scăzut, are un procent de 51%, dar este foarte importantă pentru categoria de persoane între 55 şi 65 de ani”, a explicat Nadia Lazăr, director executiv al Asociaţiei CIPRA.

În privinţa timpului petrecut cu familia, 45% dintre respondenţi au răspuns că petrec între 3 şi 5 ore pe zi cu copiii, în general, persoanele cu vârste între 45 şi 54 de ani şi cu venit ridicat, În schimb, femeile cu vârste între 25 şi 35 de ani, cu un venit scăzut, stau mai multe de 10 ore cu copiii.

Același studiu mai evidențiază că 78% dintre respondenți sunt convinși că sunt părinți foarte buni.

Și iată ce fac părinții pentru a le asigura copiilor o viață de calitate:

  • 67% asigură un timp de calitate petrecut cu copii
  • 50% se preocupă constant de starea lor de sănătate
  • 47% se preocupă de a le oferi o alimentație sănătoasă
  • 44% se preocupă să aibă concedii și/sau tabere
  • 35% le cumpără obiecte care sunt la modă
  • 33% le asigură înscrierea la anumite cursuri.

De asemenea, 91% dintre părinții români consideră comunicarea și încredrea esențiale în educarea unui copil.

În legătură cu principalele cauze ale conflictelor în familie, respondenţii au plasat pe primul loc comunicarea insuficientă (41%), urmată de împărţirea cheltuielilor (38%) şi timpul prea puţin petrecut împreună.

Printre grijile părinţilor semnalate sunt: bullingul de la şcoală (42%), urmate de abuzul de droguri şi stresul, iar pe ultimele poziţii apar suicidul şi sarcina la vârsta adolescenţei, a mai precizat Nadia Lazăr.

Studiul, realizat în luna iunie pe un eşantion de 1.008 de intervievaţi, prin metoda CATI, cu ajutorul Reveal Marketing Research, a fost prezentat la dezbaterea „Îmbunătăţirea calităţii vieţii copiilor şi promovarea egalităţii de şanse”, organizată de CIPRA şi comisia pentru egalitatea de şanse a Camerei Deputaţilor.

Cercetarea a analizat aspectele care influenţează calitatea vieţii de familie: factorii predominanţi de stres pentru părinţi, cauzele principale ale conflictelor în familie, dificultatea de a menţine un echilibru satisfăcător între obligaţiile profesionale şi cele familiale etc.