Sonda spaţială Solar Orbiter a încheiat prima misiune, un survol al planetei Venus

Sonda spaţială Solar Orbiter, care urmează să survoleze Soarele, și-a încheiat, duminică, prima misiune în drumul său, după ce a realizat un survol al planetei Venus.

Deși misiunea Solar Orbiter, un proiect comun NASA-Agenţia Spaţială Europeană (ESA), este cea de a se plasa pe o orbită circumsolară și a aduna informații timp de 7 ani despre steaua sistemului nostru solar, primul său pas a fost cel de a realiza un survol al planetei Venus.

Solar Orbiter s-a apropiat până la 7.500 de kilometri de planetă, duminică, la ora 12:39 GMT. „Solar Orbiter este, desigur, o misiune care nu are drept principal obiectiv observarea lui Venus. Însă suntem mereu în căutarea unor noi oportunităţi pentru ştiinţă, aşa că da, vom desfăşura observaţii atunci când ne vom apropia de Venus”, declara într-o conferinţă de presă organizată la 10 decembrie Daniel Müller, membru al echipei de cercetare a misiunii Solar Orbiter din partea ESA.

Sonda Solar Orbiter nu ne va transmite noi imagini ale planetei Venus, dar dispune la bord şi de alte tipuri de instrumente ştiinţifice capabile să culeagă altfel de date despre planetă.

În timpul survolului de duminică cercetătorii au putut colecta datele obţinute de magnetometrul sondei, de instrumentul cu unde radio/plasmă şi de către o parte dintre senzorii detectorului de particule energetice.

„La astfel de distanţe, observaţiile cheie vor fi cele legate de modul în care Venus interacţionează cu vântul solar”, a precizat şi Tim Horbury, fizician la Imperial College din Londra şi coordonatorul ştiinţific principal al observaţiilor desfăşurate cu unul dintre instrumentele sondei Solar Orbiter.

Solar Orbiter va avea nevoie de aproximativ 2 ani pentru a ajunge pe orbita operaţională stabilită în jurul Soarelui, de unde va surprinde imagini fără precedent ale polilor stelei noastre. Solar Orbiter va face 22 de treceri prin periheliu (cel mai apropiat punct al orbitei sale faţă de Soare) în următorii 10 ani şi va fi asistată gravitaţional de planeta Venus, pentru a câştiga viteză şi pentru a se plasa pe traiectoria necesară pentru a avea vizibilitate optimă asupra polilor solari.

În timpul etapei de „croazieră” a misiunii, care se va încheia în noiembrie 2021, sonda va efectua trei survoluri planetare pentru a câştiga viteză şi a-şi modifica unghiul orbital. Două dintre acestea vor fi în jurul lui Venus (în decembrie 2020 şi în august 2021), urmat de un survol al Pământului în noiembrie 2021.

După ce va încheia acest ultim survol planetar, cel în jurul Pământului, Solar Orbiter se va afla în poziţia din care va putea să-şi înceapă faza primară a misiunii. De-a lungul a 5 ani, sonda se va apropia din ce în ce mai mult de Soare, plasându-se pe orbite eliptice în jurul stelei.

Solar Orbiter este prima sondă care are misiunea de a studia Soarele în corelaţie cu heliosfera sa – gigantica bulă magnetică generată de Soare şi care se extinde până la frontierele Sistemului Solar – şi va încerca să stabilească o relaţie de tip cauză efect între ce se întâmplă pe Soare şi ce observăm în spaţiul din apropierea Pământului, scrie Agerpres.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Toți membrii filialei PMP Sector 5 și-au depus demisia și s-au...

PUSL, partidul condus de Cristian Popescu Piedone, a dat o lovitură puternică de imagine după ce a atras o filială întreagă a PMP. Președintele...
Iulian Dumitrescu, alte vesti proaste din partea procurorilor DNA

Iulian Dumitrescu, alte vești proaste din partea procurorilor DNA! Decizie de...

Preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Prahova, Iulian Dumitrescu, fost prim-vicepreşedinte al Partidului Naţional Liberal, a primit alte vești proaste din partea procurorilor! Procurorii DNA au...