Românii au luat cu asalt, de curând, supermarketurile ori magazinele de cartier după ce s-a anunțat „criza uleiului de floarea soarelui”. Totul a pornit de la un comunicat de presă al FEDIOL, federația care reprezintă industria europeană a uleiurilor vegetale și a făinii proteice din Europa.
Acel comunicat a fost transmis în urmă cu mai bine de o săptămână, iar „efectul” asupra românilor, deși întârziat, i-a făcut să se înghestuie în supermarketuri și magazine pentru a cumpăra „uleiul cel de toate zilele”. Rezultatul? Preţul per litru a crescut peste noapte cu 25% însă, culmea ironiei, tocmai fervoarea românilor de a face stocuri a dus la scumpire, după cum au evidențiat și analiștii economici.
DCNews a efectuat un sondaj în cadrul căruia românii au fost întrebați cum stau la capitolul rezerve de ulei. Iată rezultatele sondajului:
- 41,5% dintre respondenţi au răspuns că au în casă 1-3 sticle de ulei (de 1 litru)
- 41,5% au declarat că dețin doar strictul necesar (nemenționând cantitatea)
- 12,1% au spus că au un bax de ulei în case (6 litri)
- 4,9% au spus că au mai multe baxuri
Pentru a înțelege mai mult în ceea ce privește această „criză a uleiului”, explicația concisă și pe scurt a specialiștilor pieței este aceea că materia primă pe care o folosesc procesatorii, respectiv floarea-soarelui, s-a scumpit foarte mult, iar creşterile au început înainte de criza din Ucraina.
Ar trebui sa fie egal zero acest consum pentru o economie sănătoasă al unei ţări democratice cu o populație de doar 14 milioane de locuitori.
Asta se întâmplă când ai voștri politicieni corupți își bate joc de populația României .
Cum poți să omori mai repede niște familii… care trăiesc de peste 3 decenii sub nivelul sărăciei ?