Sondaj: Ce așteaptă românii de la un loc de muncă și de la angajatori anul acesta

Anul 2020 a fost cel mai greu an pentru români în ceea ce privește activitatea profesională. În acest context, pentru anul 2021, românii și-au propus să își schimbe jobul, să continue să lucreze de acasă sau să urmeze cursuri de reconversie profesională. Conform unui sondaj eJobs, pentru prima dată, cele mai mici procente au fost alocate intenției de a lucra în afara României sau de a-și deschide propriul business.

”Cel mai greu din cariera mea”, ”plin de incertitudini”, ”plin de provocări” sau chiar ”înspăimântător” – acestea au fost câteva dintre caracteristicile pe care participanții la cel mai recent studiu eJobs le-au dat anului 2020. 18% au răspuns, totuși, că pandemia a fost mai ușor de traversat decât se așteptau inițial, iar 15% spun că anul trecut le-a adus o serie de surprize plăcute pe plan profesional. Cu toate acestea, 2021 este așteptat cu optimism de jumătate dintre respondenți, cea mai mare dorință pentru anul în curs fiind să-și schimbe jobul sau să se angajeze, în cazul celor care, momentan, nu lucrează. Un sfert dintre respondenți speră că anul acesta vor fi promovați sau vor primi o mărire salarială, mai ales în condițiile în care mulți dintre angajatori au plafonat salariile în 2020.

Românii vor să câștige mai mulți bani în 2021

Confom studiului, un număr semnificativ de respondenți sunt deciși să facă reconversie profesională, pentru a-și găsi un job mai bun și a câștiga mai bine.

”Mai vedem două tendințe importante pentru acest an: un număr semnificativ de candidați care sunt deciși să facă reconversie profesională, pentru a-și găsi un job mai bun și a câștiga mai bine – și, în acest sens, declară că plănuiesc să urmeze cursuri de specialitate – și o altă parte care își exprimă dorința ca munca de acasă să se permanentizeze. Asta în ciuda faptului că, la finalul anului, într-un studiu în care sondam așteptările angajatorilor cu privire la 2021, aceștia spuneau că vor să revină, alături de echipe, la munca de la birou”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

2021 este, totodată, și anul în care vedem cele mai mici procente alocate intenției de a lucra în afara țării sau de a-și deschide propriul business. A fost una dintre marile schimbări ale pieței în 2020, care pare să aibă continuitate și anul acesta.

Temerile românilor: să nu își găsească un job nici în 2021

În ceea ce privește temerile pe care le au românii, pe primul loc se află posibilitatea de a nu-și găsi job nici în 2021. 10% se tem că vor avea loc concedieri în compania pentru care lucrează și aproape la fel de mulți iau în calcul o posibilă închidere a activității angajatorului. Reducerea salariilor sau a pachetului de beneficii extrasalariale ori faptul că vor reîncepe să lucreze de la birou sunt alte aspecte menționate de respondenți. Aproape jumătate însă spun că nu au niciun motiv să fie îngrijorați cu privire la 2021.

O altă întrebare importantă adresată participanților la studiu a vizat modul în care și-ar dori să se modifice relația pe care o au cu angajatorul actual. Principala schimbare menționată a fost legată de scăderea nivelului de presiune de la locul de muncă. O treime își dorește mai multă flexibilitate și aproape la fel de mulți ar vrea să fie mai des informați despre schimbările care au loc în companie. Feedback-ul constant rămâne și în acest context una dintre principalele dorințe pe care le au angajații în raport cu angajatorii lor.

2 COMENTARII

  1. Inegalitatea dintre bogați și săraci s-a înrăutățit în timpul pandemiei COVID-19 și sărăcia a crescut. Sărăcia și foamea se înrăutățesc și că județele, regiunile, sunt deja afectate de crizele alimentare care sunt extrem de vulnerabile la pandemie. Salariul minim pe economie dezvolta sărăcia și înfometarea poporului.
    Despre crizele jobului nu exista discuți și alte analize adevărate, doar povesti culese de la coltul străzii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...