Un sondaj Avangarde care a măsurat percepții publice asupra situației din Ucraina, la comanda G4Media, arată că 42% dintre români cred că Rusia va invada Ucraina.
Iar 6 din 10 percep Moscova ca o amenințare pentru România, de care numai suplimentarea trupelor NATO în zonă ne-ar putea apăra. Pe fondul acestei situații extrem de tensionate, românii au ajuns să aibă încredere mai mare în premierul Nicolae Ciucă decât în președintele Klaus Iohannis privind gestionarea unei eventuale crize.
Doar 29% dintre români sunt de părere că invazia nu va avea loc. 64% dintre respondenți văd Rusia drept o amenințare pentru România, în timp ce majoritatea respondenților (56%) susțin amplasarea de trupe suplimentare ale NATO în Europa de Est, doar 18% respingând această mutare. Iată care au fost, punctual, întrebările sondajului
Credeți că Rusia va invada Ucraina?
42% da
29% nu
27% nu pot aprecia
Credeți că se va extinde în Europa conflictul?
43% da
36% rămâne între cele două ţări
21% nu se pronunță
Credeți că este legitimă invazia Ucrainei?
65% nu
10% da
23% nu pot aprecia
Credeți că NATO ar trebui să intervină militar?
43% da
33% nu
20% nu se pronunță
Reprezintă Rusia o amenințare la adresa României?
64% da
21% nu
Ce politician român poate gestiona criza?
Nicolae Ciucă 40%
Klaus Iohannis 33%
METODOLOGIE SONDAJ:
Perioada: 21.01 – 23.01.2022
Participanți: Populaţia adultă neinstituţionalizată a României
Eșantion: 701 subiecți – Eșantion probabilist, aleator simplu
Metoda: CATI (interviuri telefonice)
Marja de eroare: 3,9% pentru nivel de încredere de 95%
Reprezintă Rusia o amenințare la adresa României? România nu este și nu va fi protejată de loviturile balistice ale Rusiei.
România este o ţară foarte coruptă și foarte săracă.
De ce americanilor ar trebui să le pese de agresiunea Rusiei împotriva vecinului său ?
„Forjarea unui front unit cu aliații săi europeni și adunarea unui sprijin mai larg ar trebui să fie jocul mai lung al Americii”, scrie Hill. „În caz contrar, această saga ar putea marca într-adevăr începutul sfârșitului prezenței militare a Americii în Europa.”
SUA au cheltuit deja miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina să-și construiască apărarea militară, o investiție care ar putea escalada dramatic dacă Rusia invadează. Deși Biden a spus că SUA nu vor trimite trupe pentru a ajuta la apărarea Ucrainei împotriva forțelor ruse, el a spus că probabil că SUA vor trimite mai multe forțe americane în alte țări din Europa de Est, inclusiv Polonia și România.