Sondaj PwC: Românii își achită facturile, dar rămân fără bani pentru distracție. Tendințe de consum în 2025

Publicat: 14 iul. 2025, 19:14, de Nitulescu Gabriel, în ECONOMIE , ? cititori
Sondaj PwC: Românii își achită facturile, dar rămân fără bani pentru distracție. Tendințe de consum în 2025

Peste 63% dintre români declară că își pot achita facturile lunare, dar nu mai dispun de resurse financiare pentru economii sau activități recreative, arată cel mai recent sondaj Voice of the Consumer 2025, realizat de PwC. Situația financiară a românilor rămâne una fragilă, iar bugetele casnice se concentrează aproape exclusiv pe cheltuielile de bază.

Prețul – criteriu dominant, dar tot mai mulți români aleg sănătos și local

Chiar dacă prețul rămâne principalul factor în deciziile de cumpărare, românii încep să își schimbe comportamentele de consum. Potrivit sondajului, se observă o orientare crescută spre produse sănătoase și locale. Consumatorii devin mai atenți la ceea ce cumpără, sunt mai selectivi și adoptă obiceiuri prudente, cum ar fi reducerea risipei alimentare și compararea ofertelor din mai multe magazine.

„Deși inflația s-a temperat în 2024 și în prima jumătate a anului 2025 față de nivelurile record din anii anteriori, ea rămâne principala preocupare pentru consumatorii români”, a declarat Ruxandra Țârlescu, Partener PwC România.

Românii spun că în următoarele șase luni intenționează să aloce mai mulți bani produselor proaspete – fructe, legume, lactate și cereale –, în detrimentul alimentelor ultraprocesate, gustărilor și alcoolului.

Programele de loialitate sunt extrem de influente în comportamentul de cumpărare: 88% dintre consumatori afirmă că acestea le influențează alegerea magazinului. Factorii cei mai atractivi? Cashback-ul (57%) și reducerile pentru achiziții viitoare (55%).

În plus, 3 din 10 români spun că sunt dispuși să renunțe la marca obișnuită în favoarea uneia mai accesibile sau cu gust mai bun, arătând o flexibilitate crescută în fața ofertelor.

Ecologie versus buget: intenții bune, dar realități economice dure

Românii sunt tot mai conștienți de schimbările climatice: peste 80% dintre respondenți își exprimă îngrijorarea față de fenomen. Cu toate acestea, doar 44% sunt dispuși să plătească mai mult pentru produse care susțin mediul, cum ar fi cele ce contribuie la calitatea solului sau la protejarea biodiversității.

Chiar și așa, 65% dintre consumatori declară că iau măsuri active pentru a reduce risipa alimentară și a-și diminua impactul asupra mediului. În paralel, peste jumătate dintre respondenți (54%) sunt din ce în ce mai preocupați de prezența pesticidelor și a ingredientelor ultraprocesate în alimentație.

Produsele locale, tot mai populare

Un aspect important al sondajului este preferința pentru produsele locale: 53% dintre români le aleg în mod constant, iar 62% spun că le consideră mai sănătoase. În plus, 45% declară că astfel sprijină economia locală. Totuși, aproape jumătate (47%) optează pentru produse internaționale mai ieftine, în special atunci când bugetul este restrâns.

Sondajul Voice of the Consumer 2025 a fost realizat de PwC Research în perioada ianuarie-februarie 2025 și a inclus 21.075 de respondenți din 28 de țări, dintre care 460 din România. Temele abordate au vizat comportamentul de consum alimentar, sustenabilitatea, tehnologia emergentă și sănătatea. Interviuri suplimentare cu lideri din industrie au fost realizate în mai 2025.