Sondajul ARA: Dinamica surprizelor în cursa pentru Primăria Capitalei

Publicat: 12 apr. 2024, 07:21, de Radu Caranfil, în POLITICĂ , ? cititori
Sondajul ARA: Dinamica surprizelor în cursa pentru Primăria Capitalei

Ne aflăm în plină isterie a sondajelor. Dacă e să judecăm după rezultatele contradictorii ale acestora, bucureștenii sunt total inconsecvenți. Își schimbă, adică, preferințele de pe o zi pe următoarea. Deși nimic din activitatea electorală a candidaților nu determină această nestatornicie.

Lupta pentru fotoliul de primar al Capitalei se intensifică, iar sondajele arată o imagine fluctuantă a preferințelor electoratului. Rezultatele unui nou sondaj ARA, prezentat de Antena3 CNN, arată că Cristian Popescu Piedone (PUSL) se află pe primul loc cu 42%, urmat de Nicuşor Dan, candidat independent susţinut de USR, care ocupă locul 2 cu 28%. Însă, cel mai notabil este avansul surprinzător al medicului Cătălin Cîrstoiu, susținut de alianța PSD-PNL, care recuperează din procente și ajunge la 22%.

Cu toate că Cristian Popescu Piedone pare să conducă în acest moment, dinamica schimbărilor arată că nicio poziție nu este solid ancorată în preferințele electoratului. De la sondaje anterioare, Nicuşor Dan a pierdut procente semnificative, iar Cătălin Cîrstoiu a câștigat teren, aruncând cursa într-o zonă de incertitudine.

Interesant este și faptul că, conform sondajului, o proporție semnificativă de respondenți sunt încă indeciși cu privire la participarea la alegerile locale și europarlamentare, ceea ce arată că lupta pentru atragerea voturilor este departe de a fi decisă.

În ceea ce privește intenția de vot pentru Consiliul General al Capitalei, alianța PSD-PNL se menține pe primul loc, cu un procent de 49%, urmată de Alianța Dreapta Unită (USR – FD – PMP) cu 22%. În schimb, partidele PUSL și AUR arată o scădere în intenția de vot, în timp ce SOS România are un procent marginal.

Sondajul ARA, realizat în perioada 08-11 aprilie 2024, pe un eșantion de 1142 de respondenți, indică o cursă electorală imprevizibilă și un electorat fluctuant, în care preferințele sunt influențate de dinamica campaniei și de evoluția evenimentelor politice și sociale.

Am mai spus-o, dansul cifrelor din sondaje este total imprevizibil. Fiindcă în spatele acestor cercetări de piață electorală stau jocuri grele, sponsori generoși și interese obscure. Iar recomandarea noastră rămâne aceeași:

Nu vă pierdeți cu firea!