Sorin Grindeanu delimitează clar condițiile colaborării PSD cu Guvernul Bolojan: „Nu suntem parteneri pentru PR și populism”
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/06/Grindeanu-Olguta-Ivan-consultari-PSD-Cotroceni-1200x675-1.jpg)
Liderul PSD, Sorin Grindeanu, a trasat o linie fermă între ceea ce consideră a fi reforme reale și ceea ce califică drept acțiuni de imagine ale Guvernului condus de Ilie Bolojan. În timp ce susține reformele sociale, precum cele privind pensiile speciale sau indemnizațiile din administrație, Grindeanu respinge ceea ce numește măsuri „de birou”, fără fundament și aplicabilitate concretă.
Sorin Grindeanu, despre colaborarea cu PSD
Sorin Grindeanu a declarat că PSD este deschis și angajat într-un parteneriat cu Guvernul Bolojan doar pe teme fundamentale precum justiția socială, reformarea pensiilor speciale și regimul indemnizațiilor în administrație. Însă, când vine vorba despre abordările fără aplicabilitate reală, spune că partidul său nu va merge în aceeași direcție.
„Pe problemele acestea de justiție socială, pensii speciale sau indemnizații în administrație, suntem parteneri să rezolvăm aceste probleme. Unde nu suntem parteneri? Nu suntem parteneri pe această abordare populistă, de PR, abordare din birou”, a spus Grindeanu.
El a sugerat că Guvernul acționează deseori mai mult pentru imagine, fără o analiză concretă și fără consultări reale.
Viceprimarii, țapi ispășitori de PR
Grindeanu a criticat public o propunere vehiculată de executiv, aceea de a elimina funcția de viceprimar în localitățile cu sub 1.500 de locuitori. Potrivit liderului PSD, măsura are un impact bugetar minor și este doar o încercare de a arăta „fermitate”, fără fond:
„Am văzut o idee că la primăriile sub 1.500 de locuitori trebuie să reducem posturile de viceprimar. Asta e o acțiune de PR. Efortul financiar e de 80 de milioane anual. Și pe vremea lui Ceaușescu era viceprimar. Nu așa faci reforme.”
Liderul PSD a respins ideea introducerii unor măsuri fiscale bruște, fără o analiză solidă. A afirmat că o discuție serioasă în coaliție va viza inclusiv taxarea marilor companii, dar nu sub forma unei acțiuni împotriva multinaționalelor, ci sub semnul corectitudinii fiscale.
„În această ședință de coaliție vom avea o discuție despre taxarea companiilor, nu cu 1% pe profit, ci cu 0,5%. Vom vorbi despre posibilitatea de deducere a unor cheltuieli cu consultanțe care nu sunt făcute în România. Nu înseamnă că ținta, în acest moment, trebuie să fie aceste multinaționale. Trebuie să cerem corectitudine. Ai făcut un venit? Plătește impozitul în România și nu avem nimic împotrivă ca profitul să îl duci.”
Grindeanu a explicat că intenția PSD nu este de a pune presiune pe mediul privat, ci de a combate evitarea fiscală și de a crea o piață echitabilă.
PSD rămâne la guvernare, dar cere seriozitate
În fața speculațiilor privind o posibilă retragere a PSD de la guvernare, Grindeanu a fost categoric: nu se pune problema părăsirii coaliției. Mai degrabă, social-democrații cer rigoare și consultare în luarea deciziilor.
„Nu am intrat la guvernare să ieșim”, a declarat liderul PSD, adăugând că voci precum Paul Stănescu și alți lideri din partid cer doar ca măsurile propuse de Guvern să fie însoțite de evaluări serioase.