Sorin Grindeanu joacă iar alba-neagra cu patrimoniul Spitalului Clinic CF Nr.2 București

Publicat: 05 iul. 2024, 08:26, de Ion Teleanu, în Dezvăluiri , ? cititori
Exclusiv
Sorin Grindeanu joacă iar alba-neagra cu patrimoniul Spitalului Clinic CF Nr.2 București

Disperarea ministrului Transporturilor de a da gratis cât mai repede cele 15 spitale CFR către baronii locali PSD și PNL a condus la o serie de cascadorii legislative penale, cum este cazul incredibil de la Spitalul Clinic CF 2 București.

Cătălin Predoiu: „Nu rezultă efectiv care este actul prin care se realizează transferul spitalelor CFR”

PUTEREA a semnalat de mai multe ori că trecerea gratuită a celor 15 spitale CFR către autorități locale este ilegală și acest aspect a fost conformat scris și de fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu (https://www.puterea.ro/grindeanu-facut-ko-de-predoiu-in-scandalul-tunului-imobiliar-al-spitalelor-cfr/).

„Nu rezultă efectiv care este actul prin care se realizează transferul spitalelor, respectiv prezenta ordonanță de urgență, sau HG la care face referire, iar pe de altă parte, nu rezultă care este actul prin care se transferă atribuțiile și competențele MTI”, se menționează, negru pe alb, în avizul negativ al Ministerului Justiției.

Dar ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, este disperat să scape de Spitalul Clinic C.F. Nr. 2 – București. Numai că, trecerea acestui spital către Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, instituție de învățământ superior aflată în coordonarea Ministerului Educației, este ilegală din mai multe puncte de vedere.

Trecerea unităților sanitare care fac obiectul OUG nr.41/2023 în subordinea altor ministere şi instituţii cu rețea sanitară proprie, astfel cum sunt acestea definite la art. 4 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, încalcă în mod evident atât dispoziții legale europene cu aplicabilitate în sistemul medical specific sistemului de transporturi, cât și legislația națională și normele emise în aplicarea acesteia care au aceeași aplicabilitate în sistemul medical specific sistemului de transporturi”, se menționează într-un document al unor structuri de forță ale statului transmis premierului Marcel Ciolacu și ministrului Sorin Grindeanu.

Practic, nici Ministerul Educației și nici UMF Carol Davila nu au rețea medicală proprie și, astfel, nu poate fi transferat gratuit Spitalul Clinic CF Nr. 2- București. Dar, cu toate acestea, Ministerul Transporturilor, condus încă de Sorin Grindeanu, a pregătit un nou proiect de hotărâre „privind transferul Spitalului Clinic C.F. Nr. 2 – București din subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii în subordinea Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București” (vezi documentul facsimil).

proiect HG transfer CF2 la UMFCD varianta imbunatatita _12.06.2024

Numai că prin acest proeict legislativ Spitalul Clinic CF nr.2 București își pierde identitate juridică prin faptul că patrimoniul se împarte în două entități, ceea ce este ilegal din start. Astfel, Spitalul Clinic CFR  2 ar urma să treacă la UMF Carol Davila, iar restul patrimoniului, inclusiv policlinica și punctele medicale, va rămâne la Ministerul Transporturilor. Oare ce artificiu legislativ ilegal va mai încerca Sorin Grindeanu pentru a scăpa de Spitalul Clinic CF nr.2 București?