Soţul viceprimarului din Râşnov, şpăgar cu acte “în regulă”

Publicat: 27 mart. 2023, 22:58, de Ovidiu Zară, în News , ? cititori
Soţul viceprimarului din Râşnov, şpăgar cu acte “în regulă”

Soţul viceprimarului din Râşnov, polițistul Cornel Ioan Sandu, cunoscut în zonă drept “Lupul de la Rutieră”, a fost reținut duminică seară alături de alți trei polițiști braşoveni şi va fi dus astăzi la instanţă cu propunere de arestare preventivă, într-un dosar ce vizează infracțiuni de corupție și asimilate, favorizarea făptuitorului, instigare la conducerea unui vehicul fără permis de conducere şi trafic de influență.

Premiat pentru rezultate deosebite în activitate cu Placheta de Onoare a Poliției Române (2021), cu Diploma de integritate (2021) înmânata de însuși ministrul de interne Lucian Bode și distincția PRO URBE” oferită de ATOP Braşov, polițistul Cornel Ioan Sandu este acuzat de procurorii Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Covasna de săvârşirea mai multor infracţiuni de abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului și instigare la alte fapte.

“Lupul de la Rutieră” decorat de Bode, prins cu şpaga la SPA

Concret, poliţistul Cornel Ioan Sandu, beneficiar de salariu de merit pentru activitatea sa “laborioasă”, primea mită, atât în bani (sumele ajungeau şi până la 5.000 de lei) cât și în bunuri sau chiar în servicii SPA, de la persoane care doreau să obţină permise de conducere. In plus, alături de ceilalţi poliţişti reţinuţi, “Lupul de la Rutieră” ar fi favorizat trecerea către hoteluri din Poiana Braşov a mai multor camioane care depășeau greutatea maximă admisă pentru a circula în stațiune și care nu dețineau permis de liberă trecere, iar în schimbul acestor facilităţi ar fi primit mese și “sponsorizări” de la reprezentanții unor hoteluri. Surse din anchetă spun că un hotel din Poiana Braşov ar fi încheiat chiar şi un contract de sponsorizare cu clubul de fotbal la care joacă fiul său, iar poliţistul “model” ar fi beneficiat de ședințe gratuite la SPA la același hotel.

Reţinerile au survenit după ce procurorii DGA – Serviciul Județean Anticorupție Covasna, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, au făcut 20 de percheziții domiciliare în Brașov, Poiana Brașov, Râșnov, Moieciu, Dumbrăvița, Hărman și Hălchiu, inclusive la sediul SPCRPCÎV Brașov și a două structuri de poliție din cadrul IPJ Brașov. Urmărire penală se referă la perioada septembrie 2022 – martie 2023, timp în care lucrătorii MAI ar fi pretins și primit de la diverse persoane fizice şi juridice sume de bani, bunuri și alte valori, pentru nu-și îndeplini atribuţiile de serviciu ori pentru a le îndeplini necorespunzător.

Procurorii au probe că polițiști rutieri, inclusive “Lupul de la Rutieră” ar fi primit diverse sume de bani şi bunuri pentru a nu aplica măsurile legale în cazul constatării unor încălcări ale regulilor de circulație pe drumurile publice. Totodată, unul dintre polițiști ar fi instigat un conducător auto căruia îi reținuse permisul la conducerea pe drumurile publice a unui autoturism fără carnet, iar în altă situație ar fi favorizat o persoană aflată într-o procedură judiciară prin îngreunarea cercetărilor.  În plus, cercetările vizează și fapte ale unor lucrători din cadrul SPCRPCÎV care, în schimbul unor foloase, ar fi favorizat candidații la obținerea permisului de conducere ori ar fi programat, preferențial, diverse persoane fie pentru susținerea examenului, fie pentru înmatriculare sau preschimbarea permisului.

“Cercetările au arătat cazuri de dobândire a permisului de conducere, în baza mitei pe care doritorul permisului de conducere sau părinții acestora o oferea examinatorului prin niște căi clandestine, respectiv cu ajutorul unui complice care acesta făcea reclama necesară și se ocupa de colectarea mitei, care era de 5.000 RON, sumă la care deseori se adăugau produse alimentare.

Până acum procurorii au audiat 30 de persoane, dintre care 10 martori din care au făcut parte inclusive polițiști martori”, a declarat Adrian Radu, prim procuror Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov.

De unde porecla “Lupul de la Rutieră”?

De subliniat faptul că în decursul ultimilor ani toată comunitatea din zona Râşnov cunoştea activitatea presupus infracţională a poliţistului Cornel Ioan Sandu şi tocmai din cauza atitudinii sale de “prădător” în trafic i se atribuise porecla de “Lupul de la Rutieră”. Însă lumea se ferea să vorbească din cauza faptului că soţia acestuia era viceprimar…

Nu de puţine ori au existat cazuri în care poliţistul decorat în mai multe rânduri activa singur pe teren, mai ales în wee-enduri, şi cerea şpagă, iar apoi, din teama de a nu fi înregistrat sau filmat de conducătorii auto abordaţi în trafic, acesta reclama procurorilor anticorupţie faptul că s-a încercat mituirea sa. Din acest motiv, mai mulţi conducători auto care săvârşiseră simple încălcări ale unor reguli de circulaţie s-au trezit cu dosare penale, ba chiar cu condamnări cu suspendare sub acuzaţia că ar fi instigat la oferirea de mită.

Casă de 1.116 metri pătraţi !!!

După cum spuneam, poliţistul cunoscut drept “Lupul de la Rutieră” este soţul viceprimarului PNL din Râşnov, Mariana Dorina Carmen Sandu.

Conform declaraţiei de avere depusă în iunie 2022 de viceprimarul din Râşnov, aceasta deţine împreunã cu soţul său, poliţistul Cornel Ioan Sandu, o avere importantă. Astfel, cei doi sunt proprietarii a 48.000 m.p. de teren intravilan şi a 13.800 m.p de teren extravilan, a unei case de locuit în Râşnov cu o suprafaţã de 1.116 m.p. (!!!) şi a două autoturisme (Mini Cooper şi Skoda Octavia). In afara veniturilor obţinute în 2021 din activitatea de bază (Mariana Dorina Carmen Sandu, viceprimar – 83.964 lei şi Cornel Ioan Sandu, funcţionar public cu statut special – 67.200), cei doi soţi nu au mai bifat niciun alt venit sau investiţie.

În schimb, cei doi au precizat că… sunt datori până peste cap. Astfel, în declaraţia de avere a soţiei poliţistului aceasta a bifat un credit în euro de 66.490 euro (scadent în 2032) şi două credite în lei însumând 21.974 lei (scandente în 2023, respectiv 2024).

În atenţia ANI: declaraţia de avere din 2021 a “Lupului de la Rutieră” se bate cap în cap cu cea a soţiei – viceprimar la Râşnov

De subliniat că pe portalul integritate.eu, “Lupul de la Rutieră” nu figurează cu declaraţie de avere şi de interese depusă în anul 2022, ultima fiind cea din luna mai a anului 2021. Din acest document rezultã că la finele anului 2020 cei doi soţi deţineau 49.300 m.p. de teren intravilan, 13.800 m.p. de teren extravilan, un imobil în suprafaţã de 150 m.p., două autoturisme (Mini Cooper şi Nissan Quasqai), precum şi venituri în valoare totală de 135.500 euro, provenind din vânzarea unui spaţiu comerical către o persoană fizică (47.500 euro), a unui autoturism Audi Q5 (18.000 euro) şi a unui apartament aflat în Predeal trecut pe numele poliţistului (70.000 euro). In schimb, la capitolul “Datorii”, polițistul râşnovean bifa un credit la BCR contractat în 2008 şi scadent în 2032 în sumă de 65.000 euro şi o datorie către Sandu Cornel (n.r. – cel mai probabil tatăl său) în sumă de 142.000 euro.

Culmea este că declaraţia de avere depusă tot în mai 2021 de soţia poliţistului, viceprimarul din Râşnov, nu concordă cu cea depusă de soţul său. Astfel, din declaraţia de avere a Marianei Dorina Carmen Sandu rezultã că aceasta deţinea împreunã cu soţul său 48.000 m.p. de teren intravilan şi nu 49.300 m.p. cât declarase soţul său.

La capitolul imobile, doamna viceprimar bifează casă de locuit în suprafaţã de 1.116 m.p. şi nu de 150 m.p. cât bifase soţul său.

In plus soţia poliţistului mai bifează ceva de care acesta nu a pomenit: un spaţiu comercial de 1.193 m.p. pentru care aveau drept de superficie.

La capitolul autoturisme, doamna viceprimar a bifat doar Mini Cooper-ul, uitând de Nissan Quasqai pomenit de soţul său. Insă şi la Mini Cooper e o problemă: polițistul spune că are an de fabricaţie 2015, soţia acestuia 2016.

La alte sume obţinute în 2021, Mariana Dorina Carmen Sandu menţionează că suma provenind din vânzarea unui spaţiu comerical către o persoană fizică a fost de 47.000 euro şi nu de 47.500 atât cât raportase soţul său. 

Ca tacâmul să fie complet, doamna viceprimar “uită” complet să bifeze în declaraţia de avere sumele obţinute din vânzarea autoturismului Audi Q5 (18.000 euro) şi a apartamentului din Predeal trecut pe numele soţului (70.000 euro), bani pe care “Lupul de la Rutieră” i-a declarat.

Cât priveşte datoriile, soţia poliţistului a precizat un credit contractat de la BCR în 2008 şi scadent în 2032 în sumă 66.490, cu toate că soţul ei preciza că a fost vorba de un credit de …  65.000 euro.