Spania ar putea deveni o nouă placă turnantă a gazului în Europa

Spania ar putea deveni noua placă turnantă de gaz în Europa, în timp ce UE prevede să nu mai depindă de gazul rusesc înainte de 2030. La ora actuală, Spania dispune de 45% din stocul de gaz natural lichefiat din Europa și de o treime din angajații din regazeificarea europeană, proces prin care gazul lichid este reconvertit în gaz natural, transmite Euronews.

Dispunem de un sistem extrem de polivalent și flexibil, explică Arturo Gonzalo, PDG, operator național de gaz spaniol Engas. Noi putem gestiona gazul provenit din diverse surse. Anul trecut, de exemplu, am primit gaz din 14 țări diferite. De asemenea, avem două conexiuni prin gazoducte cu Franța.  Deci, fără îndoială, suntem un actor-cheie când vorbim despre diversificarea aprovizionării Europei cu gaz provenit din diverse surse”, a transmis Arturo Gonzalo.

În acest sens, Spania posedă de infrastructura pentru gaze cea mai mare din Europa, cu o enormă capacitate de stocare a gazului transportat cu nave, dar și de două gazoducte care leagă zăcămintele de gaz din Africa de Nord. Dar aprovizionarea se lovește de un obstacol când ajunge în Pirinei.

În acest sens, sunt necesare noi conexiuni cu rețeaua europeană dacă Spania dorește cu adevărat să contribuie la securitatea energetică în Europa.

”Vorbim despre garantarea aprovizionării cu energie în Europa și această nouă infrastructură poate fi crucială, subliniază Oscar Barrero, responsabil al consiliului pentru energie și servicii publice, PWC. Cred că, la ora actuală, voința politică este mult mai importantă și, probabil, accesul la finanțare.  

Dar guvernul spaniol a cerut ca orice nouă conexiune de gaz cu Europa să fie compatibilă cu alte surse de energie regenerabilă, cum ar fi hidrogenul sau biogazul. În viitor, una dintre priorități pentru reducerea dependenței noastre de gazul rusesc și pentru a ne atinge obiectivele noastre de decarbonizare este hidrogenul regenerabil, a adăugat Arturo Gonzalo, și noi credem că Spania are un rol important în acest domeniu.

Uniunea europeană este extrem de preocupată pentru a asigura aprovizionarea cu energie până la finele anului 2022, dar pe măsură ce Rusia continuă invazia în Ucraina, Europa ar putea fi obligată încă să înfrunte frigul iernii, mai scrie Euronews.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Romania intra pe data de 31 martie in Spatiul Schengen pe cale aeriana si maritima

România intră pe data de 31 martie în Spațiul Schengen pe...

România intră pe data de 31 martie în Spațiul Schengen pe cale aeriană și maritimă, iar situația se va schimba pentru românii care călătoresc...

Președintele Consiliului Județean Buzău vânează un loc de deputat, după ce...

Anunțul lui Petre Emanoil Neagu că va candida ca deputat survine după ce, în şedinţa de ieri a Consiliului Politic Naţional al PSD, a...