Specialiștii buni pleacă din țară

Publicat: 05 apr. 2024, 14:00, de Manuela Dumitru, în SOCIAL , ? cititori
Specialiștii buni pleacă din țară

Cei mai buni specialiști, din mai toate domeniile de activitate, pleacă din țară. De ce? Pentru că nu sunt apreciați. Pentru că nu există o strategie pentru forța de muncă. Despre cum evoluează piața forței de muncă, despre anagajări, angajatori, cv-uri și interviuri, am discutat, la Dialogurile Puterii, cu profesor universitar Gabriela Niță, specialist în resurse umane.

Nevoile de forță de muncă, la nivel național, ar trebui să se reflecte în programele școlare de la nivelul liceelor și facultăților. Dar știm cu toții că, în România, cei mai mulți părinți și copiii lor aleargă după școli ”bune” care nu le vor folosi la nimic pentru că, în viața reală, absolvenții vor face cu totul altceva.


”Foarte mulți dintre tineri au plecat din țară și ne confruntăm cu o lipsă acută de specialiști buni. Dacă vorbim de medicină, dacă vorbim de construcții,  de ingineri, specialiștii buni nu sunt apreciați și dacă nu găsesc apreciere în țara lor, găsesc în altă parte. Acum, pot să văd discrepanța care există în continuare și care dăinuie între învățământ și viața reală, viața din companiile private pentru  că ele sunt cele care preiau șocul imediat. Din păcate, nu există o strategie la nivel național. Eu asta aș face. O strategie la nivel național între nevoile de resurse umane din piața reală și ce pregătesc școlile, facultățile.”, ne spune Gabriela Niță.

Dacă înainte, acum 20 de ani, era foarte bine să stai într-un loc de muncă mai mulți ani, da, erai catalogat a fi bun, erai promovat. Era în favoarea angajatorului și a angajatului. Să fie fidel acelui loc de muncă. Acum, schimbarea intervine destul de des determinată de tehnologie și de condițiile sociale. Paradoxal, este nevoie de specialoști.

”Lucrurile se schimbă cu o rapiditate uimitoare și atunci noi trebuie să fim în permanență conectați la toate lucrurile noi care apar, care ne vizează. Să ne adaptăm primii, dacă se poate, că atunci când vine valul, e mai e mai dificil, susține specialistul în resurse umane, Gabriela Niță. Am, de exemplu, o studentă care este contabilă și și-a dat seama că e unul din joburile rutiniere pe care inteligența artificială o preia cu succes și atunci se reorientează către altă meserie.”

Specialiști, mentori

Am aflat de la invitatul specialist în resurse umane că, întotdeauna, ar fi foarte bine să avem un plan B, o soluție de backup pentru meseria, profesia sau locul de muncă existente. Din experiențele pe care le avem, trebuie să luăm ce e bun pentru noi, ce ne folosește, la ce ne folosește. ”Chiar acest podcast, dialogul nostru, susține Gabriela Niță, ne folosesc, poate dăm idei unora dintre ascultători de a-și face viața mai bună. Întotdeauna trebuie să ne întrebăm ce e mai bine pentru noi, pentru că altfel e un timp irosit. Pregătirea nu ține totuși de HR, adică de resursele umane pe care societatea le pune la dispoziție.  Poate că dintr-o discuție, un curs, o întâlnire, putem să ne alegem  mentori, care să ne ghideze puțin în viață.”

Vreți să știți cum să vă prezentați la un interviu de angajare, urmăriți Dialogurile Puterii, la ora 19.00, cu profesor universitar Gabriela Niță, specialist în resurse umane.