Spioni ruși căutați în mănăstirile din Ucraina (galerie foto)

Mai mulți ofiţeri ai Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) şi ai poliţiei ucrainene au descins marţi dimineaţa la celebra mănăstire ortodoxă Lavra Pecerska (Lavra Peşterilor) din Kiev. Acțiunea este menită să contracareze „activităţile subversive ale serviciilor speciale ruse”, a anunţat SBU.

Vechi de 1000 de ani, complexul monahal Lavra Pecerska din Kiev face parte din patrimoniul cultural al Ucrainei şi în prezent este sediul principal al Bisericii Ortodoxe Ucrainene afiliate Patriarhiei Moscovei.

„Aceste măsuri au fost luate ca parte a activităţii sistemice a SBU pentru contracararea activităţilor distructive ale serviciilor speciale ruse în Ucraina”, a precizat SBU într-un comunicat, citat de Ukrainska Pravda.

Motivul percheziției

Potrivit SBU, percheziţiile sunt menite să prevină utilizarea mănăstirii drept „centru al lumii ruse” şi au fost întreprinse pentru a îndepărta suspiciuni „cu privire la utilizarea acestui spaţiu ca refugiu pentru adăpostirea de grupuri de sabotaj şi de recunoaştere, de cetăţeni străini şi ca depozit de arme”.

SBU nu a anunţat care a fost rezultatul acestor raiduri.

În luna mai, Biserica Ortodoxă Ucraineană afiliată Patriarhiei Moscovei a rupt relaţiile cu Biserica Ortodoxă Rusă după declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei şi a condamnat sprijinul acordat de Patriarhul Kirill, capul Bisericii Ortodoxe Ruse, pentru ceea ce Moscova numeşte „operaţiune militară specială”.

Un sondaj de opinie din 2020 al Centrului Razumkov de la Kiev a arătat că 34% dintre ucraineni se identificau drept membri ai principalei Biserici Ortodoxe a Ucrainei, în timp ce 14% drept membri ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene afiliate Patriarhiei Moscovei.

În 2019, Ucraina a primit permisiunea liderului spiritual al creştinilor-ortodocşi la nivel mondial de a înfiinţa o Biserică independentă de Moscova, punând în mare măsură capăt secolelor de legături religioase între cele două ţări.

Percheziții și la Mănăstirea din Rivne

Incursiunea din Kiev nu a fost singura făcută marți de serviciile speciale ucrainene.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a controlat și Mănăstirea Koretsky Sfânta Treime și Eparhia Sarny-Polissya din regiunea Rivne.

La fel ca și la Kiev, evenimentele au loc în comun cu Poliția Națională și Garda Națională – în cadrul activității sistematice a SBU de combatere a activităților subversive ale serviciilor speciale rusești în Ucraina.

Motivația ofițerilor este prevenirea utilizării comunităților religioase drept centru al „lumii ruse”.

În plus, serviciul special verifică dacă mănăstirile ascund grupuri de sabotaj și recunoaștere, cetățeni străini și dacă nu sunt folosiți pentru depozitarea armelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...