Spitale pe buget de criză, manageri pe salarii occidentale – PNL cere resetarea sistemului

Publicat: 22 iul. 2025, 12:48, de Rona David, în POLITICĂ , ? cititori
Exclusiv
Spitale pe buget de criză, manageri pe salarii occidentale - PNL cere resetarea sistemului

Guvernul a anunțat măsurile pentru reforma sănătății. Eurodeputatul Daniel Buda (PNL) a declarat, pentru PUTEREA, că : “Suntem cu spatele la zid. Avem nevoie de reforme reale, altfel riscăm să pierdem fondurile europene”

Europarlamentarul PNL Daniel Buda a transmis un mesaj ferm de susținere pentru măsurile dificile propuse de Guvernul Ilie Bolojan, în special în ceea ce privește reforma sistemului sanitar. Într-o declarație recentă, acesta a avertizat că România se află într-un moment critic, în care este esențial ca deciziile politice să fie luate cu responsabilitate și realism, indiferent de interesele de partid.

„În momentul de față, nevoia de a lua niște măsuri pentru a putea supraviețui într-o perioadă foarte complicată este evidentă. Suntem cu toții responsabili, deoarece am fost la guvernare”, a declarat Daniel Buda.

Prioritate: stabilitatea economică și accesul la fonduri europene

Daniel Buda a atras atenția asupra riscului real de pierdere a fondurilor europene dacă reformele promise în fața Comisiei Europene nu sunt puse în aplicare. Potrivit acestuia, intrarea României în recesiune nu este un scenariu îndepărtat dacă nu se iau măsuri rapide și eficiente.

„Cifrele vorbesc. Dacă vrem să prevenim intrarea României în recesiune, este nevoie de aceste măsuri. Și să putem lua fondurile europene.”

Sănătatea, în centrul reformei: „Nu putem continua în această logică”

Unul dintre exemplele date de eurodeputat este situația unui spital din județul Vâlcea, unde, potrivit lui, 85% din finanțare vine de la Casa de Asigurări de Sănătate, iar managerul spitalului are un salariu de 5.000 de euro.

„Nu putem să lăsăm aceste mecanisme să fie mai departe funcționale în aceeași logică, pentru că murim. Aceasta este situația”, a spus Buda. „Suntem cu spatele la zid pentru că avem nevoie să luăm niște decizii ancorate în realitate, care să nu pună presiune pe cetățean.”

Un apel la unitate și responsabilitate politică

Daniel Buda a transmis și un mesaj colegilor de partid și din coaliția de guvernare: este timpul ca interesul național să primeze în fața intereselor de partid. Acesta a susținut public poziția premierului Ilie Bolojan, care a subliniat nevoia unei colaborări fără conflicte în interiorul guvernului.

„Domnul Ilie Bolojan a spus foarte clar că nu dorește să fie o relație conflictuală. De aceea, haideți să fim responsabili față de țară înainte de a fi responsabili față de partidele noastre. Pentru că și pentru PNL era foarte simplu să stăm în opoziție.”

Creșterea accelerată a cheltuielilor care nu se reflectă în calitatea serviciilor și nu se referă nici în percepția și satisfacția pacienților este principala problemă cu care se confruntă sistemul de sănătate din România, a declarat Ilie Bolojan într-o conferință de presă, la care a participat luni alături de ministrul sănătății Alexandru Rogobete.

Declarații făcute de Ilie Bolojan:

  • Sistemul nostru de sănătate a cumulat probleme mari în ultimii ani. Sunt două aspecte majore care afectează buna funcționare. Un aspect este creșterea accelerată a cheltuielilor. Cheltuielile care sunt alocate prin CNAS au ajuns la 16% din veniturile din bugetul de stat, față de 11% cât am înregistrat anii trecuți. Doar în pandemie am mai ajuns la această pondere. Avem un buget alocat de 77 miliarde de lei, iar colegii au solicitat o suplimentare. Pentru aceasta ne trebuie cel puțin 10 miliarde rectificare suplimentară, o presiune mare pe bugetul de stat.
  • A doua problema majoră este că această creștere importantă pe componenta de sume nu se reflectă în calitatea serviciilor și nu se referă nici în percepția și satisfacția pacienților.
  • Aș puncta câteva din cauze. Avem conduceri de spitale care nu performează, ineficiența managerială și administrativă. O bună parte din veniturile spitalelor vin pe componenta de asigurare a salariilor, nu sunt legate direct de calitatea serviciilor. Cât mai mult de jumătate de bani îți vin de la Casă nu există stimul ca managerii să îmbunătățească serviciilor. Avem cheltuielil salariale disproporționate, avem spitale unde sariile depășeșc 80% din cheltuili. Banii care mai rămân sunt foarte puțini și aceste spitale există în primul rând pentru cei care lucrează în spitale și nu pentru pacienți. Aceste spitale trebuie să facă o analiză a acestor cheltuielili și să se bazeze pe serviciile oferite pacienților. Sunt servicii umflate și uneori fraude.