Spitalul ”Sfânta Maria”, singura unitate  din România acreditată pentru transplantul de tub digestiv

Publicat: 21 mart. 2024, 21:17, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Spitalul ”Sfânta Maria”, singura unitate  din România acreditată pentru transplantul de tub digestiv
foto: Q Magazine

Spitalul Clinic ”Sfânta Maria” este singura unitate medicală din țara noastră care a obținut acreditarea Agenției Naționale de Transplant pentru a efectua transplant de tub digestiv, a anunțat managerul spitalului, medicul Narcis Copcă.

Și totuși Spitalul ”Sfânta Maria” nu are un centru de transplant multiorgan, deoarece Consiliul General al Municipiului București nu introduce în bugetul instituției suma destinată construcției acestui centru.

Transplantul de tub digestiv

Transplantul de tub digestiv este o intervenție chiurgicală de mare complexitate, rară, dificilă, care are ca scop prelungirea vieții pacienților cu afecțiuni severe ale sistemului digestiv.  

Iată și precizările medicului Narcis Copcă legate de această intervenție remarcabilă, ce se adaugă la performanțele școlii românești de medicină: ”Transplantul multivisceral constă în transplantarea concomitentă a stomacului, ficatului, pancreasului, duodenului, intestinelor subțire și gros, o intervenție rară, deosebită ce va încerca să prelungească viața pacienților”, explică medicul Narcis Copcă.

Această reușită este cu atât mai importantă cu cât în țara noastră afecțiunile digestive reprezintă o patologie cu o incidență din ce în ce mai mare, care, evident presupune o abordare deosebită. Cel mai important factor determinant în dezvoltarea bolilor aparatului digestiv este cel alimentar, la care se asociază fumatul, consumul excesiv de alcool, antecedentele heredocolaterale, unele carențe de vitamine, sedentarismul etc. Datele indică faptul că țara noastră ocupă locul al patrulea în Europa în privința morbidității prin boli digestive.

”Ar fi păcat”

Echipa medicală a Spitalului ”Sfânta Maria” solicită Consiliului General al Municipiului București să includă în bugetul instituției suma necesară pentru construirea Centrului de Transplant Multiorgan. În acest sens, medicul Narcis Copcă precizează că  ”există documentație și aprobări”.

 În urmă cu o lună, după mai multe ședințe eșuate, a fost aprobat bugetul Primăriei Sector 1 București. Pentru Centrul de Transplant Multiorgan a fost aprobată, de principiu, în bugetul Primăriei Sector 1 București, suma de 126 de milioane de lei. ”Ar fi păcat”, spune medicul Narcis Copcă, ”deoarece banii sunt votați la Primăria Sectorului  1.

La Spitalul ”Sfânta Maria”

Cu acreditarea Agenției Naționale de Transplant, în cadrul Secției Chirurgie Generală II  a Spitalului Sfânta Maria, în  anul 2017, s-a înființat Centrul de Transplant Pulmonar. De asemenea, din 2014, în cadrul Secției Chirurgie Generală II, aici, funcționează Centrul de Transplant Hepatic, al doilea din țara noastră.