„Spor de nimic”, încasat ani la rând. Performanță unică într-o primărie
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/bani-teanc.jpg)
La Mogoșești, în județul Iași, angajații nu au avut nevoie de proiecte europene ca să încaseze sporuri pentru… implementarea lor. Timp de doi ani și jumătate, primarul și viceprimarul au primit lunar 15% în plus la salariu pentru activități care, în realitate, nu existau.
Nereguli descoperite de Curtea de Conturi
Deși Curtea de Conturi a descoperit neregula și a cerut returnarea sumei – aproape 90.000 de lei –, statul român a intervenit prompt… nu pentru a recupera banii, ci pentru a bloca acest lucru prin lege.
Potrivit publicaţiei Ziarul de Iaşi, inspectorii Camerei ieșene de Conturi au stabilit că în perioada noiembrie 2018 – iunie 2021 primăria făcuse plăți salariale ilegale în sumă totală de 89.985 lei. Concret, primarul și viceprimarul beneficiaseră de un spor de 15% pentru implementarea de proiecte cu finanțare europeană. Pentru fostul primar, Ștefan Maftei, se făcuseră plăți de 37.142 lei brut, respectiv 21.728 lei net. Singura problemă era însă că în comună nu se derula niciun proiect finanțat din bugetul Uniunii Europene.
Camera de Conturi a dispus înregistrarea în contabilitate a prejudiciului și recuperarea integrală a acestuia. Cazul a ajuns în atenția judecătorilor ieșeni în două dosare. Într-unul, fostul primar a contestat raportul Camerei de Conturi. În celălalt, noua conducere a primăriei Mogoșești i-a cerut banii înapoi. În acest dosar, Maftei a afirmat că sporul primit fusese justificat.
În 2018 se încercase implementarea unui proiect cu finanțare europeană, dar la licitația organizată nu se prezentase nimeni, din cauza valorii prea mici a contractului. Dar, afirma Maftei, procedurile de implementare încep cu momentul organizării licitației, deci era îndreptățit să primească sporul. Proiectul nu mai fusese implementat din cauze externe primarului.
Statul a blocat recuperarea banilor din sporuri
Explicațiile lui Maftei nu au avut nicio influență asupra desfășurării procesului. Statul român renunțase deja de bunăvoie la posibilitatea de a recupera banii. Două legi, adoptate în 2018 și respectiv în 2022, exonerau personalul plătit din fonduri publice de la plata sumelor „reprezentând venituri din salarii şi asimilate salariilor considerate a fi încasate nelegal şi pe care personalul trebuie să le restituie drept consecinţă a constatării de către Curtea de Conturi sau alte structuri/instituţii cu atribuţii de control a unor prejudicii”. Legea din 2018 fusese contestată la Curtea Constituțională, dar plângerea fusese respinsă.
Ca urmare, magistrații Tribunalului au constatat că primăria Mogoșești nu are nicio bază legală pentru a cere banii plătiți degeaba și a respins acțiunea ca lipsită de interes. Sentința nu este însă definitivă, ea fiind contestată de primărie în fața Curții de Apel. Această instanță nu a stabilit încă primul termen de judecată a apelului.