Sporuri de până la 85% pentru personalul medical aflat în prima linie în lupta anti-coronavirus

Publicat: 28 nov. 2020, 11:30, de Raluca I. Heroiu, în ESENȚIAL , ? cititori
Sporuri de până la 85% pentru personalul medical aflat în prima linie în lupta anti-coronavirus

În ședința de Guvern de vineri s-a aprobat, la solicitarea Ministerului Sănătății, propunerea prin care cadrele medicale implicate în lupta împotriva pandemiei de coronavirus să beneficieze de sporuri de 75-85%.

„Noi reglementări privind sporul pentru conditii de munca deosebit de periculoase de care beneficiază personalul  de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar  implicat în gestionarea cazurilor Covid-19, în perioada stării de urgență și a celei de alertă. La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat două acte normative în urma cărora, pe durata starii de alerta, personalul din unitățile sanitare și serviciile de ambulanță publice beneficiază de sporuri pentru condiții de muncă deosebit de periculoase”, transmite Ministerul Sănătății, printr-un comunicat de presă.

Sporurile pentru personalul medical vor fi acordate pe perioada stării de alertă.

„Hotărârea de Guvern prevede pentru perioada stării de alertă și a celei de urgență, acordarea sporului pentru condiţii de muncă deosebit de periculoase în procent de la 75% până la 85% din salariul de bază pentru personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din spitalele unitățile sanitare publice sau din structurile acestora, după caz, inclusiv pentru personalul de specialitate din structurile paraclinice medico-sanitare, implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19 pe perioada stării de urgență și alertă”, mai arată sursa citată.

Personalul medico-sanitar și auxiliar din serviciile de ambulanță publice va beneficia de un spor în procent de 80%.

Cum vor fi plătite sporurile?

Sporul poate fi acordat fără eliberarea buletinelor de determinare sau, după caz, expertizare a locurilor de muncă emise de către autoritățile abilitate. De asemenea, sporurile se vor plătit atât din Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate, cât și de la bugetul de stat.