Spovedania uitată a lui Sima despre Predoiu

Publicat: 24 nov. 2020, 12:24, de Ion Teleanu, în OPINII , ? cititori
Spovedania uitată a lui Sima despre Predoiu

Actualul ministru al Justiției, deputatul PNL de Călărași, Cătălin Predoiu, deschide lista PNL Prahova pentru Camera Deputaților. Adică, cert, va mai lua un nou mandat de deputat. Despre cariera și adevărata  imagine a lui Cătălin Predoiu s-a vorbit puțin în anii trecuți, iar acum aproape că s-a uitat.

Însă, brokerul fugar Cristian Sima l-a descris cel mai bine pe actualul ministru al Justiției în cartea sa „Marea spovedanie”. Dezvăluirile lui Sima despre Predoiu nu mai lasă loc la niciun comentariu și pun în oglindă o altă imagine despre cel care se crede un Napolean al Justiției.

„Îl ştiam pe Predoiu un servitor credincios al Preşedintelui Băsescu şi nu prea înţelegeam de unde familiaritatea aceasta cu Guzganul Rozaliu (n. red. Viorel Hrebenciuc). Când Predoiu a vrut să-şi treacă Codurile în Parlament, a realizat că nu poate să o facă fără ajutorul Opoziţiei, majoritatea PDL era mult prea firavă. Atunci, a apelat la Hrebe şi a negociat cu el trecerea Codurilor. Acum un an, când s-a descoperit că în Codurile lui Predoiu se află multe puncte care ajută marii corupţi, am subliniat că toate acele modificări au venit de la negocierea Predoiu-Hrebe. În dorinţa sa de a intra în istorie ca autor al Codurilor, visându-se micul Napoleon al Justiţiei române, Predoiu nu a făcut caz de modificările propuse de Hrebe. De fapt, am fost surprins de superficialitatea sa în momentul când mi-a dat Codul cu dedicaţie şi mi-a mărturisit că nu l-a citit şi că important e să-l coordonezi, nu să-l citeşti”, mărturisește Cristian Sima în „Marea spovedanie”.

„După ce mi-au blocat conturile şi am fost lichidat pe WBS Holding, pierzând tot, Cătălin Predoiu s-a oferit să mă ajute ducându-mă la Hrebe. Marele combinator ar fi urmat să calmeze cojuraţia de la Sibex, condusă de Dimofte şi de cele trei SIF-uri acţionare la Sibiu şi să-mi găsească şi cash-ul necesar pentru a putea să mă refac în timp, continuând acelaşi arbitraj. Am crezut ceea ce mi-a promis şi am promis la rândul meu să mă retrag din funcţiile de conducere de la Bursa din Sibiu, lăsându-le loc lui Predoiu şi Dăianu. Scopul ascuns al lui Hrebe era să-şi plaseze fiul în lumea financiară  Hrebenciuc nu ştia, însă, cât teatru pot să joc şi mă băgase deja în aceeaşi oală cu Predoiu, cu care putea să şteargă pe jos fără ca acesta să-şi dea seama, şi la sfârşit mai storcea şi cârpa murdară pe pantofii domnului ex-ministru. Hrebe îmi mângâia orgoliul într-un mod atât de libidinos, încât îmi aducea aminte de celebrul apelativ al lui S.O.V., „stimate domn”, apelativ pe care Vântu îl acompania cu un „scuipat” verbal.

„În perioada în care am umblat aproape zilnic cu Predoiu, am înţeles că tânărul ministru are trei mari obsesii: părinţii, povestea că a fost amantul lui Udrea şi faptul că e acuzat că e agent SIE acoperit. Adoptând „Metoda Cristache”, cred că am aflat răspunsul corect la cele trei dileme. Predoiu nu a cunoscut-o pe Udrea până când aceasta nu a intrat în guvern, nici măcar la liceu nu s-au întâlnit. Dar Predoiu e cu siguranţă agent SIE şi există o mare probabilitate ca cel care l-a format şi care îl ascultă azi să fie Mihnea Constantinescu. Şi o să vă explic un pic mai târziu de ce cred asta. Răspunsul  tragic a fost cel aflat despre părinţii săi. Multe personaje cu un rol activ în nomenclatura lui Ceauşescu, acei aşa zis „aparatchiki”,   şi-au inventat un alt trecut imediat după Revoluţie. Asta nu ar fi ceva neobişnuit, dar şi-au renegat efectiv părinţii. Cătălin Predoiu, deşi îmi spunea că tatăl său a fost un simplu inginer la Fabrica de sticlă din Buzău, nu se întâlnea niciodată cu el şi nu vorbea niciodată despre el. Mai mult chiar, când tatăl său a fost grav bolnav, a fost şoferul meu la Buzău să-i aducă la Bucureşti la medic şi apoi i-a dus înapoi, fără ca Domnul Ministru să-şi facă apariţia. Evident, ceva nu se potrivea deloc. Am aflat apoi că tatăl său a fost Şeful de Partid de la Fabrica de sticlă şi, cum nu fusese un şef prea iubit, a fost scos cu huo! din fabrică, la Revoluţie. Nu dădea bine ca un liberal să aibă aşa o pată la dosar. Nu pot să mă abţin şi să nu fac comparaţia cu bunicul, care de la Canal a transmis un mesaj direct către cei doi fii ai săi: „Nu vă schimbaţi numele Sima, chiar dacă vă aduce multe necazuri!  Purtaţi-l cu demnitate!” Marile familii trec prin istorie cu pieptul gol, nu ascunzându-se prin boscheţi. Metoda cu aceeaşi întrebare pusă la 6 luni poate să-l determine pe mincinos să spună chiar adevărul, atunci când realizează că nu mai ştie ce a minţit ultima oară.”

Cam așa se încheie „spovedania” lui Sima despre Cătălin Predoiu. Dacă nu era adevărat ce a spus Sima despre el, de ce oare Cătălin Predoiu nu l-a acționat în jusțitie? E un mare semn de întrebare!