SRI, contract cu dedicație pentru o firmă care scoate milioane de euro profit din afaceri cu spitale

Publicat: 01 iul. 2024, 15:26, de Cristian Matache, în Dezvăluiri , ? cititori
Exclusiv
SRI, contract cu dedicație pentru o firmă care scoate milioane de euro profit din afaceri cu spitale

O companie discretă din Cluj-Napoca beneficiază constant de contracte directe de la spitalele de stat din România. Mai nou, are noroc și la SRI.

Serviciul Român de Informații a acordat un contract direct, fără licitație, companiei Synttergy Consult pentru furnizarea de reactivi și consumabile destinate analizoarelor proprii. Valoarea acestuia se ridică la 6,4 milioane de lei. Societatea este deținută de familia Dan, formată din Ion și Alina, din Cluj-Napoca, iar administratorul este Victor Daniel Duhanes, conform informațiilor disponibile pe termene.ro.

SRI a justificat absența licitației prin faptul că „lucrările, produsele sau serviciile pot fi furnizate numai de un anumit operator economic pentru următorul motiv: protecția unor drepturi exclusive, inclusiv drepturile de proprietate intelectuală”. Anunțul publicat pe SEAP menționează că acesta se referă la o procedură de Negociere fără publicare prealabilă conform art. 68 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 98/2016, organizată cu un singur ofertant și confirmă îndeplinirea obligațiilor stabilite de autoritatea contractantă conform art. 145 din aceeași lege. Un acord-cadru de prestare servicii a fost semnat cu un Beneficiar-plătitor: U.M. 0521 BUCUREȘTI.

Synttergy Consult a obținut numeroase contracte directe cu unitățile spitalicești din România, atingând vârful în timpul pandemiei, când soții Dan și administratorul Duhanes au încasat 11,5 milioane de lei. Contractele cu spitalele de stat reprezintă o parte importantă a afacerii companiei clujene, iar profiturile acesteia sunt în creștere constantă de ani de zile conform rapoartelor societății.

Contractele cu spitalele de stat sunt parte importantă din afacerea companiei clujene iar profiturile sunt plasate pe un trend crescător de ani buni, conform raportărilor societății.

Synttergy Consult, o firmă discretă

Synttergy Consult s-a impus discret pe piața de reactivi și echipamente medicale din România în ultimii 7-8 ani, devenind o prezență tot mai puternică în sistemul medical românesc. Societatea soților Dan este specializează în importul, distribuția și service-ul de echipamente medicale pentru diverse specialități medicale, deservind clinicile și spitalele din rețelele publice și private de sănătate din România. Compania a furnizat și instalat sute de echipamente medicale, de la analizoare de markeri cardiaci, imunologie și biochimie la echipamente de dezinfectare și resuscitare, contribuind semnificativ la sectorul medical din țară.

În ultimii 15 ani, cei trei membri ai familiei Dan au obținut profituri considerabile, totalizând aproximativ 30 de milioane de euro, provenite din activitățile companiei lor, care s-a impus în sistemul medical românesc.

Profitabilitatea remarcabilă a Synttergy Consult este rar întâlnită în industrie, iar pandemia a avut un impact pozitiv asupra afacerilor lor. Un studiu realizat de Ziar de Cluj asupra licitațiilor publice din 2021 a arătat că Ion Dan, Alina Dan și Victor Duhanes au realizat aproximativ o treime din cifra de afaceri a companiei din anul precedent.

În plus, Synttergy a obținut sume semnificative și din achizițiile directe făcute de spitalele românești, fără licitație. Aproximativ 1.300 de astfel de achiziții au fost realizate în 2020, un al spocial pentru Synttergy, contribuind la succesul financiar al companiei.

Contractele cu spitalele de stat curg și în 2024, fără nicio opreliște pentru firma soților Dan.