Stadionul „Gheorghe Hagi”, pe masa Guvernului. Proiectul are clasificare maximă din partea UEFA

Publicat: 19 oct. 2022, 08:01, de Cezar Amariei, în SPORT , ? cititori
Stadionul „Gheorghe Hagi”, pe masa Guvernului. Proiectul are clasificare maximă din partea UEFA
Sursa foto: Facebook

Visul lui Gheorghe Hagi, de a avea un stadion modern la Constanța, este extrem de aproape să devină realitate: Guvernul poate aproba în ședința de miercuri indicatorii tehnico-economici ai noului stadion ce poartă numele legendei fotbalului românesc. Arena este proiectată să obțină cea mai înaltă clasificare din partea UEFA.

Complexul sportiv este realizat prin Compania Naţională de Investiţii iar cea mai mare parte a finanțării de 480 de milioane de lei se face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Municipiul Constanța va oferi doar 6 milioane de lei pentru amenajarea terenului, amenajări pentru protecția mediului, relocarea utilităților ori asigurarea utilităților.

Conform Hotărârii Consiliului Local, proiectul final are trei componente: Stadionul „Gheorghe Hagi”, arene tenis și un centru sportiv pentru recuperare, refacere și cantonamente.

Cum va arăta Stadionul „Gheorghe Hagi”

Pe lângă arena propriu-zisă, cu capacitatea de 18.000 locuri, vor exista un teren de antrenament pentru fotbal și atletism (pista cu 6 culoare) cu o tribună de 1.000 locuri și vestiare pentru antrenament.

„Principalele zone funcţionale și cerințe vor fi stabilite conform reglementărilor UEFA pentru asigurarea cerințelor de clasificare UEFA 4 (nivel maxim)”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

La final, suprafața construită (Ac) va fi de 28.040 mp, cea desfășurată totală (Ad) de 63.857 mp iar regimul de înălțime de S+D+P+2E.

Zonele de parcare pentru spectatori vor fi asigurate de jur împrejurul stadionului pe o rază de maximum 1 km. Numărul de locuri de parcare pentru autoturisme va fi de circa 10% din capacitatea stadionului (1800 locuri). De asemenea, trebuie asigurate locuri de parcare pentru cel puțin 30 de autocare pentru suporterii echipei oaspete. Investiția include asigurarea unei zone aferente structurilor de siguranță, incluzând spații pentru forțele de poliție, sală pentru adunarea și instruirea personalului, spații pentru depozitarea obiectelor interzise în complexul sportiv, centrul de control-comanda, spațiul pentru pompieri, spațiul pentru adunarea și instruirea oamenilor de ordine (stewarzii).

Muzeu în anexele clubului

În plus, clădirea stadionului urmează să integreze și o serie de funcțiuni complementare care sunt considerate necesare pentru viitoarea exploatare a construcției:

  1. Săli de antrenament – atletism indoor, squash/tenis de masă și fitness, amplasate sub tribuna Est, cu spații anexă și cu suprafața estimată de cca. 3.000 mp.
  2. Centru de conferințe – compus din două săli de conferințe cu capacitatea de cate 200 locuri fiecare și cel puțin 6 Săli cu capacitatea mai redusa 20-40 locuri și spații conexe. Suprafața minimă estimată este de cca. 2.000 mp;
  3. Spațiu expozitional – muzeul clubului, cu suprafața estimată pentru această funcțiune va fi de 500-800 mp, fară să fie limitativ.
  4. Spații administrative. Se vor amenaja două zone administrative pentru administrația complexului sportiv și pentru clubul Farul, de cel putin 350 mp fiecare (inclusiv spații anexă – grupuri sanitare, circulații etc.).
  5. Spații comerciale – magazine de suveniruri, articole sportive și altele, pe o suprafața construită estimată de aproximativ 800 mp.
  6. Spații de alimentație publică – baruri, cafenele, restaurante, fan-club etc. pe o suprafață construită estimată de aproximativ 1.500 mp.

Când vede Hagi proiectul gata

Cerut de mai mult timp inclusiv de „regele fotbalului”, proiectul e necesar „din cauza degradării continue a complexului existent, motiv pentru care disciplinele sportive s-au desfășurat pe arene mai mici sau săli de sport construite cu zeci de ani în urmă, care nu mai răspund rigorilor actuale în organizarea competițiilor naționale sau internaționale, stadionul Farul aflându-se într-un punct în care nu mai poate găzdui competiții majore”, după cum se arată în Nota de Fundamentare.

În prezent peste 1.100 de sportivi legitimați ai Constanței folosesc ca bază de antrenament stadionul Farul sau anexele dedicate care sunt destinate ca săli de de antrenament.

„Cred că în doi ani-doi ani și jumătate Constanța o să aibă stadion. Toată lumea susține acest lucru, se dorește asta. Constanța produce 1 miliard de euro pe an și din acești bani să sperăm că se găsesc și pentru fotbal”, declara Gică Hagi în iulie, la Digi Sport.