Statele Unite pregătesc accelerat Ucraina pentru o contraofensivă de primăvară

Publicat: 16 mart. 2023, 10:58, de Cezar Amariei, în Internațional , ? cititori
Statele Unite pregătesc accelerat Ucraina pentru o contraofensivă de primăvară
soldați tancuri război Ucraina

Armata americană transferă rapid echipamente pe câmpul de luptă și antrenează trupele ucrainene pentru o ofensivă majoră împotriva Rusiei, care este așteptată la sfârșitul primăverii.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat miercuri, după o întâlnire a grupului multinațional de contact în domeniul apărării din Ucraina, că „Ucraina nu poate pierde timpul”.

„Trebuie să ne îndeplinim rapid și pe deplin promisiunile”, a spus Austin. „Aceasta include livrarea vehiculelor noastre blindate pe câmpul de luptă și asigurarea faptului că soldații ucraineni primesc instruirea, piesele de schimb și asistența tehnică de care au nevoie pentru a utiliza aceste noi sisteme cât mai curând posibil”.

Oficialii americani sunt din ce în ce mai îngrijorați de faptul că stocurile ucrainei de muniție, echipamente de apărare aeriană și soldați cu experiență sunt în scădere.

Pentagonul spune că, indiferent de strategia Kievului pe câmpul de luptă, Statele Unite doresc ca soldații ucraineni să aibă armele de care au nevoie pentru a continua lupta.

Rusia bombardează țara cu rachete de luni de zile, încercând nu numai să provoace distrugeri, ci și să epuizeze stocurile de apărare aeriană ale Ucrainei. Soldații ucraineni vorbesc despre lipsa acută de muniție de bază, inclusiv obuze de artilerie. Oficialii americani estimează că peste 100.000 de militari ucraineni, inclusiv cei mai experimentați soldați, au fost uciși în primul an de război.

Se mai notează că ambele părți suferă pierderi grele în lupta pentru Bakhmut. Condusă de „wagnerieni”, Rusia asediază orașul din sud-est de nouă luni, transformându-l în ruine.

Trupele ucrainene refuză să se predea, iar președintele Volodimir Zelenski insistă că protejarea Bakhmutului este esențială pentru păstrarea altor orașe din est.

Ofensiva din luna mai

În schimb, oficialii americani se concentrează mai mult pe pregătirea Ucrainei pentru o ofensivă majoră de primăvară pentru recuperarea teritoriilor, pe care se așteaptă să o înceapă în luna mai.

Sute de tancuri și vehicule blindate occidentale, inclusiv echipamente care pot construi poduri și pot permite trupelor să traverseze râuri, se îndreaptă spre Ucraina pentru a sprijini ofensiva.

Partenerii americani și europeni trimit, de asemenea, o cantitate imensă de muniție și proiectile de 155 mm, pe care Ucraina le-a identificat ca fiind cea mai urgentă nevoie.

Pachetele de ajutor americane „în ultimele patru-cinci luni au vizat ceea ce Ucraina are nevoie pentru această contraofensivă”, a declarat un oficial american pentru Politico.

În timp ce oficialii americani încearcă să nu spună Kievului cum să poarte războiul, oficialii Pentagonului au declarat miercuri că echipamentele și instruirea oferite vor permite Ucrainei să câștige războiul – unde și când decide să facă acest lucru.

„Depunem eforturi semnificative pentru a consolida armata ucraineană în ceea ce privește echipamentele, muniția și instruirea în diferite țări pentru a permite Ucrainei să se apere”, a declarat generalul Mark Milley, președintele Șefilor de Stat Major Comun ai SUA.

„Consolidarea capacităților ucrainene va permite conducerii ucrainene să dezvolte și să pună în aplicare diferite opțiuni de acțiune în viitor pentru a-și atinge obiectivele și pentru a duce acest război la bun sfârșit”, a adăugat Milley.

În februarie, mai mult de 600 de ucraineni au finalizat un program de instruire de cinci săptămâni în Germania, care a inclus abilități de bază precum și instruirea medicală și instruirea de manevră pe vehiculele de luptă Bradley. Acum, aceste forțe s-au întors pe câmpul de luptă, iar un al doilea lot de sute de soldați suplimentari este în curs de instruire în cadrul acestui program.

Risipa de muniție

În spatele ușilor închise, oficialii americani cer Kievului să salveze muniția de artilerie și să efectueze mai multe focuri țintite. Mai ales în Bakhmut, unde ambele părți cheltuiesc muniție într-un ritm rapid.

„Unii de la Pentagon cred că ard muniție prea repede”, a declarat generalul locotenent în retragere Ben Hodges, fost comandant al armatei americane în Europa. „Îmi pare rău, ei duc o luptă pe scară largă pentru supraviețuirea țării lor împotriva unui inamic care are un avantaj imens în muniția de artilerie și nu se retrage”.

Potrivit oficialilor americani, Kievul nu a decis încă o strategie dar are, de fapt, două opțiuni: să se deplaseze spre sud prin Herson în Crimeea sau să se deplaseze spre est din poziția sa nordică și apoi spre sud.

Prima opțiune nu este realistă, spun oficialii, deoarece Rusia a pregătit temeinic apărarea sa pe malul estic al Niprului, iar Ucraina nu are suficiente resurse umane pentru a lansa cu succes o operațiune împotriva acestui tip de forță. A doua variantă este mai probabilă, spun oficialii.