Statele Unite sunt pregătite să discute propunerile Rusiei în materie de securitate, deși „unele sunt inacceptabile”

Statele Unite s-au declarat vineri pregătite să discute propunerile Rusiei menite să limiteze drastic în vecinătatea acesteia influenţa americană şi a NATO, dar au atenţionat încă o dată Moscova că o invazie asupra Ucrainei ar avea consecinţe ”masive”, potrivit AFP şi Reuters.

Suntem pregătiţi să discutăm”, chiar dacă ”documentele (cu propunerile formulate de Moscova) cuprind unele lucruri despre care ruşii ştiu că sunt inacceptabile”, a declarat un înalt responsabil american ce s-a adresat presei cu condiţia anonimatului.

El a precizat că Washingtonul va răspunde Moscovei în cursul săptămânii viitoare cu propuneri mai concrete asupra formatului oricăror discuţii, după ce se va consulta cu aliaţii europeni.

Unele propuneri venite din partea Rusiei privesc relaţiile cu NATO, altele au legătură cu relaţiile cu cele 57 de state membre ale OSCE, în special Ucraina şi Georgia (care la summitul NATO din 2008 de la Bucureşti au primit promisiunea că într-o zi vor deveni membre ale Alianţei, promisiune pe care Rusia o doreşte acum revocată explicit), iar un alt set de propuneri privesc chestiunile referitoare la dezarmare discutate în mod curent la nivel bilateral între Washington şi Moscova, a detaliat oficialul american.

‘Reflectăm aşadar la modul de a face acest lucru în aşa fel încât statele vizate să fie la masa negocierilor, iar când vorbim despre securitatea europeană toţi cei care au interese aici să participe”, a asigurat acesta.

Vom avea, presupun, şi o listă cu subiecte de preocupare cu privire la poziţia şi comportamentul Rusiei, pe care le vom aduce la masa negocierilor’‘, a ţinut să adauge responsabilul american.

În acest context, ”dacă va exista o agresiune în plus asupra Ucrainei, aceasta va avea consecinţe masive, masive, şi acest lucru va costa foarte scump”, a insistat el, reafirmând că Washingtonul este în continuare foarte preocupat de comasarea ”extinsă şi neprovocată” a unor trupe ruseşti în apropierea frontierei ucrainene.

Statele Unite nu vor face compromisuri asupra principiilor cheie pe care se bazează securitatea europeană în discuţiile pe care le va avea cu Rusia, a asigurat oficialul citat. Şi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a promis mai devreme că ”nu vor exista discuţii (cu Rusia) asupra securităţii europene fără aliaţii şi partenerii europeni” ai SUA.

Moscova a dezvăluit vineri propunerile pe care le-a transmis deja oficial Washingtonului pentru limitarea influenţei militare americane şi a NATO în vecinătatea Rusiei şi doreşte să negocieze imediat cu SUA aceste măsuri, considerându-le esenţiale pentru evitarea unei escaladări a tensiunilor.

Rusia nu mai este dispusă să accepte actuala situaţie, a spus vice-ministrul de externe rus Serghei Riabkov, care a prezentat în faţa presei propunerile avansate Washingtonului.

Incluse de Moscova în două texte pe care le-a denumit ”Tratat între SUA şi Federaţia Rusă asupra garanţiilor de securitate” şi ”Acord asupra măsurilor pentru a asigura securitatea Federaţiei Ruse şi a statelor membre” ale NATO, aceste propuneri cuprind în special renunţarea la orice nouă extindere a Alianţei Nord-Atlantice, inclusiv către Ucraina.

Printre altele, Moscova mai cere NATO să nu desfăşoare niciun fel de activitate militară (crearea de baze, utilizarea infrastructurilor etc.) în Ucraina, Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală, iar Statele Unite şi Rusia să renunţe fiecare la desfăşurarea de rachete cu rază scurtă şi intermediară de acţiune în amplasamente de unde pot lovi cealaltă parte şi să dezafecteze orice infrastructură militară deja existentă pentru amplasarea unor asemenea arme.

Date fiind ‘‘lipsa totală de încredere reciprocă” şi politica ”agresivă” a NATO ”în vecinătatea Rusiei”, aceste propuneri reprezintă un mijloc de restabilire a unei cooperări ruso-occidentale, sau o ”relansare a relaţiei plecând de la o pagină albă”, a apreciat vice-ministrul de externe rus, care a cerut începerea de ”mâine” a negocierilor cu SUA, propunând şi un loc de desfăşurare a lor, la Geneva.

Într-o declaraţie ulterioară transmisă de agenţia TASS, vice-ministrul Riabkov a spus că Moscova este extrem de dezamăgită de semnalele venite dinspre SUA şi NATO cu privire la propunerile de mai sus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Petrecere PORNO de 8 Martie în cel mai luxos club din...

Mai multe doamne și domnișoare din lumea politică și din lumea de business a Bucureștiului au petrecut într-un club luxos alături de un bărbat...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...