Statul este cel mai rău platnic la ANAF

Publicat: 13 sept. 2023, 12:30, de Teodora Dinu, în Business , ? cititori
Statul este cel mai rău platnic la ANAF

Guvernanții vor să introducă măsuri de austeritate, dar dacă ne uităm în curtea lor vedem că cele mai mari probleme sunt la companiile de stat.

În aceste companii, există multe datorii care sunt în creștere de la an la an, dar membrii Consiliilor de Administrație iau în continuare idemnizații uriașe și prime, așa cum arătam într-un articol anterior.:Consiliile de administrație, gaură la buget de miliarde de lei!

Cum să crească gradul de colectare al impozitelor, când chiar aici sunt cele mai mari datorii?

Mai mult de jumătate din cele 1.718 de companii cu capital majoritar de stat, respectiv 910 operatori economici, înregistrează obligații fiscale restante în sumă de 19,8 mld.lei, din care 13,5 mld.lei (68%) reprezintă arierate asupra cărora nu se poate acționa prin măsuri de executare silită, a anunțat Ministerul de Finanțe.

Aceste datorii imense sunt aproape duble față de anul trecut. Atunci, companiile deținute de stat au avut obligații fiscale cumulate de 11,7 miliarde de lei, aproape jumătate din cât aveau de achitat la ANAF primii 50 de rău-platnici ai României.

Din totalul de 13,5 mld.lei, cea mai mare pondere, 88%, o dețin arieratele operatorilor aflați sub incidența prevederilor Legii nr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței şi de insolvență, cu modificările şi completările ulterioare, însumând 11,9 mld.lei.

ANAF nu poate executa silit aceste companii cu datorii deoarece ele se află sub incidența unor prevederi legale care suspendă aplicarea Codului de Procedură Fiscală (spre exemplu Legea insolvenței, hotărâri judecătoreşti, proceduri de administrare specială etc.).

Primii contribuabili cu cele mai mari arierate sunt:

–  Compania Națională a Huilei, cu arierate fiscale în sumă de 5,2 mld.lei, aflată în insolvență din data de 28.04.2015,

–  Societatea Națională de Transport Feroviar de Marfă CFR Marfă, cu arierate fiscale în sumă de 2,2 mld.lei,

–  Societatea Complexul Energetic Hunedoara, cu arierate fiscale în sumă de 1,8 mld.lei, aflată în insolvență din data de 14.11.2019,

Alte companii de stat – datorii de miliarde

-Unifarm are cu datorii la Bugetul de stat: 1,33 miliarde lei

-CFR are datorii la bugetul de stat: 674,8 milioane lei, la BAS: 534,1 milioane lei și la Bugetul asigurărilor pentru șomaj: 65,9 milioane lei

-Compania Națională a Uraniului are la Bugetul de stat: 154,7 milioane lei, la BAS: 39,2 milioane lei și Sănătate: 11,6 milioane lei

-Societatea Națională a Cărbunelui are datorii la bugetul de stat: 117,3 milioane lei, BAS: 248,3 milioane lei, Sănătate: 31,5 milioane lei

-Toate filialele Romarm au datorii la bugetul de stat, asigurări sociale și sănătate. Dintre toate, sare în evidență Metrom cu 50,8 milioane lei la bugetul de stat, 18,8 milioane lei la cel al asigurărilor sociale și 8,2 milioane lei la sănătate.

-Tarom – datorii la Buget de stat: 34,7 milioane lei, BAS: 47,2 milioane lei, Sănătate: 14 milioane lei

Și lista din păcate continuă, cu toate acele companii care se încăpățânează să fie niște saci fără fund, consumând resurse imense, din cauza incompetenței.

Doar primele trei companii cumulează 9,2 mld.lei arierate fiscale (aproape jumătate din totalul general de 19,8 mld.lei)

În cursa datoriilor a existat o singură companie cu o “evoluție” semnificativă, topul fiind însă alcătuit, într-o proporție de circa 90%, din aceleași companii ca în ultimii ani.

Este vorba de CFR Marfă, care a făcut un “salt” uriaș în clasament, de la datorii la bugetul de stat de 13,8 milioane de lei în 2020, la 1,9 miliarde de lei la finalul trimestrului III din 2021, o creștere de 99%, iar în 2022 – 2,2 mld lei.