Consiliile de administrație, gaură la buget de miliarde de lei!

Publicat: 09 sept. 2023, 09:00, de Teodora Dinu, în News , ? cititori
Consiliile de administrație, gaură la buget de miliarde de lei!

Declarativ, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă spun că vor să reducă la „maximum posibil cheltuielile statului”. În fapt, toate măsurile austerității îi vizează doar pe românii de rând. Ei vor trebui să suporte majorări de taxe, restructurări, plafonări de salarii, impozite mai mari, ș.a.

Nimeni nu se atinge de posturile călduțe ale clientelei de partid din Consiliile de Administrație. Aici nu numai că nu trebuie să faci nimic, dar încasezi și mii de euro lunar, fără să aduci niciun beneficiu statului.

În ultimii zeci de ani, conducerile companiilor de stat au fost căpuşate de clientela de partid. Au fost numiți oameni fără nicio pregătire în domeniul respectiv, doar pentru a le fi rotunjite veniturile. Guvernanții au limitat în acest an accesul în Consiliile de Administrație. Acum, o persoană nu mai poate face parte concomitent din mai mult de două consilii de administrație. Această modificare nu a dus la nicio economie la bugetul statului, ci doar a împărțit găina cu puii de aur la mai mulți obedienți politici.

Guvernul lasă românii fără bani, dar nu și clientela de partid

Deși un Consiliu de Administrație poate funcționa, potrivit legii, cu trei membri, schema este încărcată la maximum. Există multe CA-uri care au și câte șapte membri, la care se pot adăuga, în unele cazuri, și membrii Consiliului de supraveghere, tot mulți la număr și la fel de bine plătiți. Majoritatea companiilor au consilii de administrație suprapopulate. Acest lucru nu este benefic, mai ales că sunt multe companii care sunt pe pierderi. Cel mai bun exemplu este TAROM, care are 7 membri în CA cu o remunerație lunară de 12.500 lei.

Membrii din Consiliile de administrație (CA) sau de supraveghere (CS) trebuie să participe o dată pe lună la ședințe. Remunerația este mai mult decât generoasă. De exemplu, la Registrul Auto Român (RAR), un membru obține 12.200 lei/lună, la Romgaz 11.200 lei/lună, iar la Consiliul de Supraveghere, la Fondul Român de Contra -garantare, aproximativ 10.000 lei/lună. Pe lângă aceste indemnizații lunare, membrii primesc și alte beneficii în bani, sub formă de prime sau alte majorări.

Ne mint în față cu privire la reducerea membrilor în Consiliile de Administrație

Printre măsurile enumerate de guvernanți pentru reducerea cheltuielilor se află și cea privind consiliile de administrație. „În companiile de stat, va fi redus cu 50% numărul consilierilor persoanelor din conducere. Numărul membrilor consiliilor de administrație va fi redus la cel mult 7 persoane, iar al celor din Comitetele de specialitate va fi redus la 5”, precizează reprezentanți de seamă ai PNL și PSD.

Reducerea este praf în ochii românilor, căci, potrivit legii, și în prezent sunt tot maxim 7 membri. Doar două dintre Consiliile de administrație au mai mult de 7 membri: CEC – 9 locuri, dar nu toate ocupate și, respectiv, Eximbank are CA-uri de 9 locuri, pentru a răspunde cerințelor BNR.

Statul român este prezent în 219 consilii de administrație

 „Ministerul Finanțelor monitorizează principalii indicatori economico-financiari pentru un număr de 219 operatorii economici cu capital integral/majoritar deținut direct sau indirect de stat, aflați în stare de funcțiune, pentru care ar trebui să existe un număr de 219 consilii de administrație și/sau de supraveghere, după caz, în funcție de sistemul de conducere aprobat”, a menționat Ministerul Finanțelor,  conform PRESShub.

În concluzie, statul român este prezent în 219 consilii de administrație. El plătește anual circa 37 de milioane de euro pentru salariile acestor membri din consiliile de administrație ale companiilor. Avem acum 1.553 de persoane care fac parte din aceste consilii și primesc lunar o indemnizație.

  • consilii de administrație – 219.
  • beneficiari – 1553 de persoane.
  • cost salarii – 37 de milioane de euro pe an.

Pe lângă acestea, există consiliile de administrație ale miilor de companiil înființate pe lângă administrațiile locale, care mânâncă alte miliarde de lei….

Citește și: Ministerul Educației corigent, dar cu bursă de merit